Human Rights Watch optužio Izrael i Hamas za ratne zločine

Foto: EPA

ORGANIZACIJA za ljudska prava Human Rights Watch (HRW) optužila je danas Izrael i palestinski pokret Hamas za "ratne zločine" za koje postoji sumnja da su ih počinili u sukobu u svibnju.

Od 10. do 21. svibnja u ratu između izraelske vojske i palestinskog pokreta Hamas, koji je na vlasti u Gazi, ubijeno je 260 Palestinaca, među kojima je bilo djece i boraca, a u Izraelu 13 osoba od kojih jedan vojnik, jedno dijete te jedna adolescentica. 

HRW je istražio tri zračna napada izraelske vojske u tom razdoblju.

"Izraelska vojska tvrdila je da je ciljala tunele i podzemno zapovjedništvo oružanih skupina, no nije pružila nijednu pojedinost koja te tvrdnje potkrepljuje", navodi HRW.

Organizacija dodaje da su Izraelske vlasti "odbile" međunarodnim istražiteljima omogućiti pristup Pojasu Gaze, palestinske enklave s dva milijuna stanovnika koji od 2007. žive pod izraelskom blokadom, dodaje HRW. 

"To su nezakoniti napadi"

Palestinske oružane skupine, ponajprije Hamas, koji je na vlasti u Gazi, ispalile su više od 4300 raketa na Izrael, navodi dalje HRW. 

"To su nezakoniti napadi", kaže HRW i dodaje da priprema "odvojeno izvješće" o tim napadima. 

Izraelska vojska odgovorila je priopćenjem da HRW "reciklira već ranije odbačene navode umjesto da osudi to što su Hamas i druge terorističke organizacije kršile međunarodno pravo jer su vojne operacije izvodile iz stambenih zona, džamija, škola i bolnica". 

Hamas je odgovorio da je "palestinski otpor pokušavao izbjeći civile unatoč pokoljima koje je činio izraelski okupator".

Međunarodni kazneni sud 

HRW je u utorak pozvao Međunarodni kazneni sud (ICJ) da "provede istragu" o "navedenim navodnim zločinima". 

ICJ je početkom godine objavio da je počeo istraživati navode o zločinima počinjenima 2014. na palestinskim područjima, što je Izrael odbacio, a Palestinci pozdravili.

HRW je u utorak zatražio da ICJ u istragu uvrsti i sukobe iz svibnja 2021., a riječ je o četvrtom ratu od kraja 2008., kao i "zločine apartheida".

U travnju je HRW nazvao "apartheidom" izraelsku politiku prema izraelskim Arapima i prema Palestincima na okupiranim teritorijima, čime je razbjesnio izraelske vlasti.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.