I dalje traje ogromna potraga za ribarima. Na dnu mora nije brod, nego izbočina?

Ilustracija: Milan Sabic/PIXSELL

TREĆI je dan potrage za dvojicom umaških ribara. Podsjetimo, nestali su u utorak poslijepodne nakon što su po lošem vremenu isplovili u maloj brodici. Ubrzo je pokrenuta potraga u koju su uključeni brodovi, zrakoplov te talijanske snage. Pulska lučka kapetanica Dolores Brenko Škerjanc izjavila je da je u potrazi za nestalim ribarima na eho sonderu policijskog broda uočeno nešto na poziciji potrage pa su pozvani ronioci specijalne policije i Istarske županije.

U međuvremenu, kako neslužbeno doznaje HRT od izvora bliskog istrazi, vjerojatno se ne radi o brodici, nego o izbočini na dnu mora.

Vesna Kauzlarić, voditeljica Odjela za zaštitu okoliša Zavoda za javno zdravstvo Istarske županije, osvrnula se u razgovoru za HTV na to koliko dugo ljudi mogu preživjeti u moru. "Teško je to procijeniti. Pogotovo u vrijeme ovih temperatura. Temperature mora na sjevernom Jadranu kreću se oko 14 ili 15 stupnjeva. Sve je to individualno", pojašnjava.

I dalje traje velika potraga

Potraga za nestalim ribarima je jutros nastavljena, a obrađuju se dva područja pretraživanja, izvijestila je ranije Dolores Brenko Škerjanc, pulska lučka kapetanica.

Rekla je da u potrazi sudjeluju dvije brodice pulske Lučke kapetanije koje pretražuju lokaciju na kojoj je zadnji put lociran mobitel nestalih ribara, prekjučer ujutro u 6:28, te brodovi obalne straže i riječke Lučke kapetanije koji pretražuju područje južno od te lokacije. 

Sinoć je, kaže, na eho sonderu policijskog broda uočeno nešto što bi moglo biti na dnu mora na dubini od 27.7 metara, a tu je zadnji put lociran mobitel nestalih ribara, deset milja od Novigrada.

"U pitanju su ljudski životi, a mi se nadamo da su oni živi i maksimalno ćemo se angažirati i potruditi da ih nađemo. Stoga, teško je u ovom trenutku reći i koliko će potraga trajati, nadam se da ćemo ih naći žive, bilo na našoj ili talijanskoj strani", poručila je Brenko Škerjanc.

Talijani traže na svojoj strani

Potvrdila je da talijanska obalna straža brodom pretražuje svoju stranu, a potrazi se u srijedu priključilo i Inino plovilo Falcon, koje je također tijekom jučerašnjeg dana nešto uočilo na dnu mora.

Manji zrakoplov koji je u srijedu bio uključen u potragu više ne sudjeluje u akciji jer, kako je rekla, "preletio je područje, ništa se nije utvrdilo, a iz zraka se puno manje vidi nego iz brodice". U međuvremenu vrijeme se smirilo, pa tako i more, te su i uvjeti za pretraživanje na moru puno bolji.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.