I Francuska dala "zeleno svjetlo" za završetak pregovora do kraja lipnja!



GORDAN JANDROKOVIĆ u Parizu se sastao s Alainom Juppeom, francuskim ministrom vanjskih poslova, od kojeg je, čini se, dobio i finalnu potvrdu da će Hrvatska zaključiti pregovore s Europskom unijom do kraja lipnja.

U priopćenju Ministarstva vanjskih poslova ističe se da su se "ministri usuglasili kako je moguće dovršenje hrvatskih pregovora do kraja ovog mjeseca, kao i potpisivanje Ugovora o pristupanju za vrijeme narednog poljskoga predsjedanja Unijom". Francuska je, kao što je poznato, bila najglasnija među zemljama koje su donedavno pokušale odgoditi završetak hrvatskih pregovora s EU.

Jandroković je, navodi se u priopćenju, Francuskoj "uputio zahvalu na stalnoj potpori" tijekom pristupnih pregovora, te podsjetio da je metodologija pregovaračkog procesa bila kompleksna i rigorozna, ali je pomogla i Hrvatskoj i Europskoj komisiji u vjerodostojnoj i učinkovitoj provedbi reformi. "Kao rezultat pregovaračkoga procesa, u svim segmentima hrvatskoga društva poduzete su dalekosežne i nepovratne reforme", tvrdi MVPEI.

"Intenzivni napori Vlade rezultirali su važnim reformama u pravosuđu, postignuti su značajni rezultati u borbi protiv korupcije, aktivno se provodi zakonski okvir u pogledu ostvarivanja temeljnih prava i prava nacionalnih manjina, a nastavljena je i puna suradnja s Međunarodnim kaznenim sudom u Den Haagu što je potvrdilo i posljednje izvješće glavnog haškog tužitelja Brammertza", istaknuo je Jandroković.

Vezano uz prijedlog nadzora za pretpristupno razdoblje, Jandroković je istaknuo je kako je "od ključnog značaja da pronalaženje konsolidiranog oblika rješenja ni na koji način ne uspori završetak pristupnih pregovora". Ministar Juppé istaknuo je kako Francuska snažno podupire što skoriji dovršetak hrvatskih pristupnih pregovora, kao i njezino što skorije priključenje Europskoj uniji.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.