I Inspektorat rada podnio prijavu protiv vlasnika kompanije s hidroavionima

Foto: Index

UZ SVE zakone i sigurnosne protokole koje je kršila, a o čemu je Index jedini pisao, kompanija European Coastal Airlines očito se ogriješila i o Zakon o radu. Iz splitskog Inspektorata rada javili su nam, naime, rezultate inspekcijskog nadzora koji je započeo krajem srpnja i to temeljem prijave u kojoj se ukazivalo na sumnju u čitav niz nezakonitosti.

> INDEX DOZNAJE Novi problemi: Hidroavioni moraju iseliti iz vojne baze u Divuljama

"Na temelju utvrđenih činjenica u tom nadzoru postoji osnovana sumnja da su poslodavac i odgovorna osoba poslodavca počinili prekršaje: iz čl. 5. Zakona o radu, tj. da poslodavac ne vodi evidenciju o radnicima i o radnom vremenu na propisan način te iz čl. 74., tj. da poslodavac radnicima ne omogućava korištenje dnevnog odmora na način i pod uvjetima propisanim ZOR-om. Zbog osnovane sumnje u počinjenje navedenih prekršaja protiv poslodavca i odgovorne osobe poslodavca nadležnom prekršajnom sudu bit će podnesen optužni prijedlog", stoji u dopisu Inspektorata rada koji je Index danas zaprimio.

Podsjetimo, kompanija ECA još je 12. kolovoza morala prizemljiti svoje hidroavione i otkazati letove, i to odlukom Hrvatske agencije za civilno zrakoplovstvo (CCAA) čiji su inspektori nakon provedenog nadzora utvrdili tehničke nedostatke na avionima, a koje je vlasnik kompanije Klaus Dieter Martin pokušao pravdati administrativnim zaprekama. Vlasnik je potom nekoliko puta najavljivao i otkazivao ponovnu uspostavu letova, međutim, od četiri aviona Agencija je samo za jednog dozvolila ponovno puštanje u promet, i to tek od 28. kolovoza.

U međuvremenu su iz Ministarstva obrane i službeno potvrdili kako ECA-i s prvim danom rujna ove godine istječe ugovor po kojem za potrebe održavanja i smještaja hidroaviona može koristiti dio prostora u vojarni 'Knez Trpimir' u Divuljama te tamošnju rampu za izvlačenje hidroaviona iz mora.

Sporni je ugovor - možemo samo pretpostaviti da baš i ne na svoju ruku - potpisao ondašnji ministar obrane Ante Kotromanović i tako kompaniji koja kao od šale krši hrvatske zakone ustupio dio vojne baze bez ikakve naknade. Kako doznajemo, ECA od MORH-a nije ni tražila prolongiranje ugovora, a kako je za ikakvu komunikaciju s Indexom ista odlučila biti nedostupna, nejasno je jesu li u međuvremenu pronašli alternativnu lokaciju za smještaj i održavanje hidroaviona, a što im je, isto tako, zakonska obveza.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.