I Nadbiskupija protiv Frljića: "Njegova predstava vrijeđa vjerske i nacionalne osjećaje i zdrav razum"

Foto: FAH

NAKON što je HRAST najavio da će prosvjedovati pred splitskim kazalištem kako bi spriječili održavanje predstave "Naše nasilje i vaše nasilje" Olivera Frljića, oglasila se i Nadbiskupija splitsko-makarska. I oni su za skidanje predstave s programa Marulićevih dana.

"Potaknuti mnogim upitima povrijeđenih vjernika, s osjećajima tuge i razočaranja, žaljenja i zgroženosti, upućujemo vapaj i zov svima u našoj domovini, u našem gradu Splitu i u našim kulturnim institucijama, poglavito u Hrvatskom narodnom kazalištu, da vode brigu o kulturnom i duhovnom odgoju i obrazovanju pojedinca i društva. Osvrćemo se na program manifestacije koja bi trebala biti kulturnom, osobito na predstavu "Naše nasilje i vaše nasilje" koja vrijeđa vjerske i nacionalne osjećaje, kao i zdrav razum", stoji u priopćenju Nadbiskupije.

"Predstava izvrgava ruglu lijepo i sveto"

Naročito ih je zaboljelo što se Frljićeva predstava odigrava na festivalu nazvanom po Marku Maruliću, piscu djela koja veličaju Boga.

"Doista, kako ne biti tužan kada se kultura zaodijeva u ruho nepristojne provokacije, štoviše vrijeđanja građana i vjernika našeg grada i Hrvatske? Kako ne biti tužan kada se u program uvrštava predstavu koja iz najnižih pobuda vrijeđa Boga, čovjeka i naciju, iako se zna da je već izazvala osude domaće i međunarodne javnosti zbog svoga blasfemičnog sadržaja? Kako ne biti razočaran kada se u gradu Marka Marulića, oca hrvatske književnosti i graditelja europske kulture, pisca duhovnih i moralnih djela koja veličaju Boga Stvoritelja i utjelovljenu ljubav Isusa Krista, pisca koji je bio poticaj ljudima i kulturnim djelatnicima i nadahnuće svecima u misionarskom navještanju Radosne vijesti, pod imenom tog velikana prikazuje predstava koja izvrgava ruglu lijepo i sveto?", zapitali su se u Nadbiskupiji.

"Kakva se poruka šalje mladima i djeci?"

Kao i HRAST, i Nadbiskupija je zamjerila na tajmingu predstave.

"Kako ne biti žalostan kada se u Dujmovu gradu, u vremenu neposredne priprave za Sudamju i u vremenu kada slavimo najveće otajstvo kršćanske vjere, muku, smrt i uskrsnuće našeg Spasitelja za kojeg je naš sveti zaštitnik dao život, izrugivanjem nanosi teški udarac mističnom tijelu istoga Krista, tj. zajednici vjernika ovoga grada i naše domovine? Kako ne biti zgrožen kada se u hramu kulture, ustanovi koja treba odgajati, na najvulgarniji način druge vrijeđa, omalovažava i blati? Kako ne biti zgrožen porukom koja se šalje djeci i mladima, obitelji i društvu?", argumentiraju u Nadbiskupiji.

Vjernike pozvali na molitvu

Mole odgovorne da "promotre prikladnost sadržaja te učine potrebne korake kako sadržaji nedostojni imena Marka Marulića i grada Splita ne bi vrijeđali osobe i ponižavali samu kulturu." Vjernike su pozvali na molitvu Gospodinu kako bi apel dodirnuo savjest i srca ljudi te da način komuniciranja suvremenog čovjeka ne bude uvredljiv prema drugome i ne ismijava vrednote i osjećaje drugih. Samo ćemo tako promovirati kulturu koja uzdiže i oslobađa, a ne vrijeđa i ne ponižava, zaključuju.  

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.