Iako je Trumpova zabrana ukinuta, britanskom učitelju zabranjen ulaz jer je musliman?

Screenshot: Wales Online

BRITANSKOM učitelju muslimanske vjere koji je pratio djecu na školskom izletu za New York zabranjen je ulaz u SAD, unatoč suspenziji zabrane ulaska građanima sedam muslimanskih zemalja predsjednika Donalda Trumpa.

Juhel Miah je 16. veljače u skupini s drugim učiteljima i učenicima krenuo na školski izlet u SAD iz Walesa. Presjeli su u Reykjaviku na Islandu, gdje su se trebali ukrcati na let za New York. Međutim, Miah je prije polijetanja izveden iz aviona, javlja Guardian.

Manje od tjedan dana prije toga, Trumpova zabrana ulaska građanima sedam muslimanskih zemalja suspendirana je na američkom saveznom sudu. No čak i da je, Miah uopće nije dvojni državljanin, kako tvrdi njegova škola.

Imao valjanu vizu

Iako je izlet nastavljen po planu, učenici i učitelji iz srednje škole Llangatwg u mjestu Aberdulais ostali su šokirani i uznemireni nakon što je ovog učitelja matematike , koji je imao valjanu vizu, sigurnosno osoblje odvelo iz aviona.

Miah, koji je iz Swansea, rekao je za Wales Online da se osjećao kao kriminalac te da je bio toliko zabrinut zbog toga što bi mu se moglo dogoditi da nije jeo ni spavao dva dana. Službenik mu je prišao i rekao da ne može ostati u avionu, "Svi su me gledali. Dok sam uzimao prtljagu, djeca i učitelji su bili zbunjeni. Nisam mogao vjerovati da se to događa. Odveli su me vani. Osjećao sam se kao kriminalac. Nisam mogao govoriti, ostao sam bez riječi."

Miah nastavlja: "Kad smo stigli na aerodrom i čim smo došli na check-in, gospođa za šalterom pročitala je moju putovnicu i odmah mi rekla da sam nasumično odabran za sigurnosnu provjeru. Odvela me u sobu, natjerala me da stojim na stolcu, skinem cipele, jaknu, pogledala ispod mojih stopala, uzela bris moje ruke, torbe i školske majice. Potvrdili su da je sve u redu i onda sam otišao. Pretraga je trajala oko pet minuta. Bilo je pet ili šest ljudi u sobi, dvoje me pretraživalo."

"Neopravdani čin diskriminacije"

Potom je odveden u hotel: "Čekao sam dva sata u sobi. Bilo je užasno. Bilo je rupa u plahtama, prljava vreća ispod kreveta, svjetlo nije radilo, samo lampa. Baterija mobitela mi je bila skoro gotova i kad sam pogledao u svoj kofer, shvatio sam da nema katanca. Nestao je. Bio sam tako paranoičan, prestrašen, nisam jeo ni spavao dva dana."

Miahova škola mu je potom rezervirala let natrag za UK. Njegov poslodavac, gradsko vijeće za Neath Port Talbot, poslalo je pismo američkom veleposlanstvu tražeći objašnjenje za "neopravdani čin diskriminacije." Njihov glasnogovornik je naveo kako "nije pružen zadovoljavajući razlog da mu se zabrani ulaz u SAD - ni u zračnoj luci na Islandu ni kasnije u američkom veleposlanstvu."

Ministar vanjskih poslova UK-a Boris Johnson krajem prošlog mjeseca je u parlamentu izjavio kako je vlada "primila garancije iz američkog veleposlanstva da (Trumpova) izvršna uredba neće utjecati na vlasnike britanskih putovnica, bez obzira na zemlju rođenja ili imaju li drugu putovnicu". U slučaju Miaha, međutim, čini se da je ta garancija ostala mrtvo slovo na papiru.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.