IDS o micanju bodljikave žice s granice: Žici nije mjesto nigdje, osobito u Istri

Foto: Srecko Niketic/PIXSELL

PREDSJEDNIK IDS-a Dalibor Paus pozdravio je današnju najavu novog predsjednika slovenske vlade Roberta Goloba o hitnom uklanjanju žilet-žice, kao i svih tehničkih prepreka na slovensko-hrvatskoj granici, rekavši da žici u Istri nije mjesto.

"Ovo je jedina ispravna odluka i mi je, kao i, vjerujem, svi stanovnici hrvatske i slovenske Istre, s radošću pozdravljamo", rekao je Paus i dodao kako "bodljikavoj žici nije mjesto nigdje, a najmanje u Istri jer ona je predstavljala ono što, srećom, Istra kategorički odbija biti - zatvorena regija gdje ljude koji su oduvijek živjeli mirno jedni pored drugih dijeli žilet-žica".    

Naglasio je da ih sa susjednom Slovenijom te gradovima i općinama u slovenskom dijelu Istre povezuju neraskidive spone, pobratimljene općine i gradovi s obje strane granice, dobra gospodarska i kulturna suradnja i mnogo zajednički realiziranih projekata iz europskih fondova.

Suradnja s prijateljskim gradovima

"Mi želimo nastaviti suradnju s prijateljskim gradovima i općinama slovenske Istre, kao i do sada na najvišoj mogućoj razini, jer nas, osim teritorija i povijesnog nasljeđa, veže i zajednička budućnost. Žičane ograde sigurno ne bi omogućile sretnu zajedničku budućnost ljudi Istre i s njima se, opravdano, od prvog dana IDS nikako nije mogao pomiriti", poručio je Paus.

Podsjetio je kako je IDS na svim razinama i načinima tražio da se preispita odluka o postavljanju žičane ograde na granici, držeći da je to zajedničko pitanje dviju susjednih, prijateljskih država, ali i pitanje zaštite zajedničkih vrijednosti Europske unije. Stoga, drži on, odluka premijera Goloba je sjajan prvi potez koji ulijeva nadu da će istarske granice ostati uvijek otvorene.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.