Kakvi se to radovi izvode kod Hendrixovog mosta i imaju li veze s Ljetom na Savi?

Foto: Index

RADOVI na obali Save uznemirili su Zagrepčane koji su pomislili da je gradonačelnik Milan Bandić usprkos pandemiji i potresu koji je pogodio grad naumio ustrajati u ponovnom organiziranju Ljeta na Savi, manifestacije koja je lani neslavno propala. Nizvodno od Hendrixovog mosta, naime, već se danima mogu vidjeti bageri i kamioni kako ruju i odvoze zemlju s nasipa. 

Međutim, iako je u proračunu za 2020. godinu predviđeno pet milijuna kuna za Bandićevu ideju o obalama Save kao novom ljetnom okupljalištu građana, ovi radovi nemaju veze s tim projektom. Barem ne izravne.

>> Ljeto na Savi lani je propalo, Bandić će na to opet potrošiti naše milijune

Tajnoviti Ured za graditeljstvo

"Obavještavamo Vas da je tijekom nadzora utvrđeno da se na predmetnoj lokaciji, u koritu rijeke Save, odvijaju zemljani radovi", prilično tajnovito su nam odgovorili iz Gradskog ureda za graditeljstvo i komunalne poslove kada smo ih upitali što se radi na nasipu i ima li to ikakve veze s Ljetom na Savi koje je u 2019. Zagrepčane koštalo više od 12 milijuna ljudi, a privuklo je samo komarce. Da su u pitanju zemljani radovi jasno je svakome tko baci pogled na nasip, ali razlog radova nam u gradskoj upravi nisu otkrili, nego su nas uputili na Državni inspektorat, a ovi pak na Hrvatske vode.

Uklanjaju talog

"Uklanja se nataloženi nanos kako bi se voda lakše povlačila u korito nakon izlijevanja. Poprečni profil savske inundacije, nagibi od nasipa prema koritu, vratit će na projektirano stanje. Uklonjeni nanos odvozi se na lokaciju uz desni savski nasip u Mičevcu i služi za zapunjavanje depresija i sanaciju zone kolektora od Jakuševca prema Domovinskom mostu. Cilj predmetnog uređenja je obrana od poplava", konačno smo doznali od Hrvatskih voda.

Radovi su započeli 2. travnja, a trebali bi završiti za desetak dana te će ukupno koštati 1,3 milijuna kuna.