Imamo dokument: MVPEI je znao prije dvije godine da se Thompsonu sprema zabrana ulaska u EU

TVRDNJA Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija da su iznenađeni zabranom ulaska Marka Perkovića Thompsona na tri godine u Europsku uniju, prema dokumentu koje posjeduje Index u najmanju ruku nisu točna.

> Zbog Švicaraca Thompson neće tri godine moći ući u Europsku uniju!

MUP dao izvještaj o procesuiranju 17 incidenata s Thompsonovih koncerata

Tvrdnju glasnogovornika Maria Draguna koju je dao za Index da je Thompson proputovao cijeli svijet te da Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija nikada nije dobilo dojavu o bilo kakvim incidentima, pobija dokument europske Organizacije za sigurnost i suradnju (OSCE) iz listopada 2007. godine koja je izvijestilo o rastućem antisemitizmu i incidentima Marka Perkovića Thompsona.

U izradi dokumenta sudjelovali su i neki hrvatski ministri, a izaslanstvu OSCE-a prezentirani su podaci MUP-a prema kojima je prijavljeno i procesuirano 17 incidenata na koncertima M.P. Thompsona! Izvještaj ne precizira o kojim se slučajevima radi.

Štoviše, posebni predstavnik predsjedavajućega OSCE-a Gert Weisskirchen zaključio je da su nastupi Perkovića nacionalistički i "ne samo da su vezani za ustaške slogane, nego i na stvarni način postoji neka vrsta neonacizma na njegovim koncertima". Weisskirchen u svom izvještaju posebno je apostrofirao nastupe u Australiji i Kanadi.

Službeni dokument EU

Riječ je službenom dokumentu Europske unije, koji je napravljen na temelju posjeta predstavnika OSCE-a Hrvatskoj u rujnu 2007. godine. Tada su se predstavnici OSCE-a susreli s tadašnjom ministricom vanjskih poslova Kolindom Grabar Kitarović, državnim tajnikom u Ministarstvu znanosti, obrazovanja i športa, a  današnjim potpredsjednikom Vlade Slobodanom Uzelcem, pomoćnikom ministra, a današnjim ministrom obrazovanja i prosvjete Radovanom Fuchsom, Tomislavom Jakićem savjetnikom predsjednika Stjepana Mesića te s predstavnicima MUP-a.

"Glavni povod posjeta Hrvatskoj bilo je istražiti utjecaj rock zvijezde Marka Perkovića Thompsona na publiku u Hrvatskoj koja je više od iskazivanja nacionalnih osjećaja", stoji u dokumentu OSCE-a.

Također, predstavnici OSCE-a razgovarali su i s Thompsonovim menadžerima i to s PR menadžerom Albinom Uršićem.

Fuchs: Thompson vam je kao srpski narodnjak

"Menadžer Thompsona tvrdio nam je kako on zapravo ima lijeva politička stajališta no u njegovom uredu primijetili smo veliki poster gdje je svastika bila prikazana na paketu cigareta s nazivom 'Adolf Filters'. Tvrdio nam je kako je zapravo riječ o anti-pušačkoj kampanji", stoji u izvještaju OSCE-a.

Zanimljivo je kako izvještaj citira današnjeg ministra Radovana Fuchsa koji je branio Thompsona kao pjevača manje više patriota. Naime, Fuchs je rekao da se na temelju jedne pjesme za koju Thompson nikada nije javno priznao da je otpjevao ne može za njega reći da je opasan. U dokumentu se ne spominje ime pjesme, no iz opisa može se zaključiti kako je riječ o "Jasenovcu i Gradišci staroj".

No, najzanimljivije je kako je Fuchs pokušao banalizirati Thompsona uspoređujući ga sa srpskim pevaljkama odnosno uspoređujući ga s muzičkom folk scenom u Srbiji.

Grabar Kitarović branila Primorca

Također, OSCE se poziva i na izvještaje državnog tajnika u MUP-u Ivice Buconjića i načelnika Odjela za europske integracije i mirovne misije Sandra Bošnjaka koji su izvijestili da je na Thompsonovim koncertima zabilježeno sveukupno 17 incidenata koji su i procesuirani. To se direktno kosi s izjavom koju nam je dao glasnogovornik MVPEI-ja Dragun, a koji je rekao kako na Thompsonovim koncertima van Hrvatske nikad nije bilo zabilježenih incidenata.

S druge pak strane tadašnja ministrica Grabar Kitarović branila je kolegu Dragana Primorca. Naime, ona je rekla izaslanstvu OSCE-a da je ministar Primorac mislio ići na Thompsonov koncert i to u privatnom aranžmanu, no kako je taj dan pala kiša nije otišao.

"Ministrica Grabar Kitarović dala nam je do znanja da je ona kao i premijer Ivo Sanader kao i njena stranka HDZ, oštro protiv bilo kakvog desnog ekstremizma", stoji u izvještaju.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.