IMAMO DOKUMENT KOJI TEŠKO TERETI RAMLJAKA Istovremeno je radio i za Agrokor i za bivšu firmu

Foto: Index

INDEX je u posjedu dokumenta iz kojeg je vidljivo da je Ante Ramljak bio zaposlen u tvrtki Texo Management do 30. travnja, dakle još dvadeset dana nakon što je postao vladin povjerenik u Agrokoru.

>>Nakon maratonskog rešetanja u saboru jedno je jasno: Ako Ramljak ne ode, cijenu će platiti Plenković

Trgovački sud u Zagrebu imenovao je na prijedlog vlade Antu Ramljaka kao izvanrednog povjerenika u Agrokor 10. travnja.

Iz kartice mirovinskog osiguranja, dokumenta koju Index ima u posjedu, vidljivo je da je bio zaposlenik Texo Managementa od 1. svibnja 2014., te da je to prestao biti tek 30. travnja 2017. godine - dakle čak dvadeset dana nakon što je preuzeo Agrokor.

To znači da je istovremeno bio i povjerenik i zaposlenik tvrtke Texo Management koja je na poslovima restrukturiranja Agrokora ugovorila godišnji prihod od najmanje 12 milijuna, ne računajući dodatnu naknadu za uspjeh. Formalno ju je angažirao Alix Partner 25. travnja, Ramljakovi savjetnici, kao podizvođače.

Index je tri puta pitao Agrokor oko Ramljaka i Texa

Index je iz Agrokora u dva navrata tražio informaciju o tome do kada je Ramljak bio zaposlenik Texa. Oba puta nam je odgovoreno da je prestao tamo raditi nakon što je postao povjerenik, što znači da nam nisu govorili istinu.

Nakon što se na saborskom odboru vladin povjerenik zbunio i nije znao reći datum s kojim je odjavljen iz Texa, ponovno smo slali, treći put, isto pitanje u Agrokor, Ministarstvo gospodarstva, na Trgovački sud, u Texo Management, HZMO i vladu.

Odgovorili su nam samo iz vlade, i to u petak 16. veljače, kazavši kako ne posjeduju te podatke, te nas usmjerili ponovo prema Ramljaku.

Iz dokumenta kojeg imamo vidljivo je da nije milijunske poslove dobila Ramljakova bivša tvrtka, nego još gore, tvrtka čiji je tada bio zaposlenik. Bez obzira što formalno nije dužnosnik, sada je jasno da je se našao u teškom sukobu interesa, koji možda i namjerno nije na vrijeme reguliran zakonom. Zahvaljujući njegovoj funkciji, Texu je osigurano najmanje 12 milijuna kuna godišnje.

Ramljakova pozicija neodrživa, vladin proces kompromitiran

To njegovu poziciju, u najmanju ruku, čini neodrživom, a u širem smislu kompromitira cijeli vladin angažman u Agrokoru, u kojem su pojedinci zapravo privatizirali državu pišući zakone i preuzimajući preko njih ovlasti zahvaljujući kojima su se obogatili. I to ne samo kroz naknade koje su sami odredili, već i kroz konzultantske ugovore teške desetke milijuna kuna.


Kao razlog ulaska države u prezaduženi Agrokor navodio se javni interes, očuvanje zaposlenosti i financijske i gospodarske stabilnosti zemlje. Koliko je Ramljak radio za javno dobro, pokazuje podatak da se nije niti odjavio na vrijeme iz tvrtke kojoj je osigurao posao stoljeća.
 
Agrokor: Texo ga je formalno odjavio tek 30. travnja


Nakon objave ovog teksta, iza 19 sati, dobili smo komentar iz Agrokora:

"Ante Ramljak je prekinuo radni odnos u Texo managementu 10. travnja 2017. godine, na dan kada je od strane Trgovačkog suda u Zagrebu imenovan za izvanrednog povjerenika Agrokora. Njegov radni status je od tada rad za Agrokor temeljem Zakona o postupku izvanredne uprave u trgovačkim društvima od sistemskog značaja za RH i činjenicom da je isti imenovan na tu funkciju rješenjem Trgovačkog suda u Zagrebu. Zakon naime određuje izvanrednom povjereniku naknadu za njegov rad u bruto iznosu do iznosa prosječne plaće bivše uprave i ne previđa mogućnost stalnog zaposlenja povjerenika u kompaniji.

Prema tome, Ante Ramljak nije zaposlenik Agrokora i nema s Agrokorom ugovor o radu već od 10. travnja prošle godine iz bruto iznosa naknade koju prima plaća zakonom propisane doprinose i poreze sukladno obračunu ugovora o djelu. Provjerom kod bivšeg poslodavca nakon sjednice Odbora za gospodarstvo održane prošlog tjedna, Ante Ramljak je utvrdio da ga je Texo management formalno odjavio 30. travnja 2017. godine. Datum formalne odjave, koja je uslijedila 20 dana po prestanku radnog odnosa raskidom ugovora o radu, ne mijenja činjenicu da je Ante Ramljak radni odnos u Texo managementu raskinuo kada je imenovan za izvanrednog povjerenika", odgovorili su Indexu.

Agrokor internim dokumentom između Ramljaka i Matića protiv HZMO-a

Da pojasnimo, Agrokor pokušava Indexov dokument - izvod s HZMO-a, dakle službeni dokument, pobiti internim dokumentom, potpisanim između Ante Ramljaka i Tomislava Matića za koji tvrde da je potpisan 10. travnja. No ostaje nepobitna činjenica da je službeno odjavljen tek 30. travnja.
 

Scan by Index.hr on Scribd

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.