Imamo fotografije aviona koji je s Krka prevozio srpsko oružje za Siriju

Foto: Čitatelj Indexa

O SUMNJIVOM izvozu oružja iz Srbije za Bliski istok, kupljenog od strane Saudijske Arabije ili SAD-a, pri čemu se dio oružja prevozio preko Zračne luke Rijeka u Omišlju na Krku, pisali smo prije dva tjedna.

>> Bombastično otkriće: Tajna američka jedinica slala srpsko oružje preko Krka?

U međuvremenu smo od čitatelja dobili i fotografije koje prikazuju upravo jedan od aviona kojima se srpsko oružje prevozilo iz Zračne luke Rijeka, kao i screenshotove radara leta tog aviona sa stranice Flight Radar 24. 

Riječ je, podsjetimo, o oružju čiji je izvoz preko Zračne luke Rijeka na Krku otkrila bugarska istraživačka novinarka Diljana Gajtandžieva, koja vodi specijalizirani portal Arms Watch.

Ona tvrdi da su u posljednje tri godine, bilo preko Hrvatske, bilo preko Bugarske ili izravno iz Srbije na Bliski istok, prevezeni milijuni granata, projektila i drugog oružja i streljiva srpske proizvodnje, prvenstveno proizvođača oružja Krušik.

Pri tome se poziva na kupoprodajne ugovore, interne bilješke, rasporede isporuka, fotografije, popise za pakiranje sa serijskim brojevima oružja, čak i preslike putovnica trgovaca oružjem i državnih dužnosnika iz SAD-a, UAE-a i Saudijske Arabije, koji su nadgledali operaciju.

Fotografije na kojima se oružje ukrcava u Boeing 747 tvrtke Atlas Air

Gajtandžieva je ove dokumente dobila od nepoznatog zviždača, vjerojatno povezanog sa srpskim državnim vojnim tvrtkama, proizvođačem oružja Krušik i izvoznikom oružja Jugoimport.

U velikom izvještaju od tri dijela objavljenom na Arms Watchu novinarka tvrdi da je, prateći serijske brojeve srpskog oružja koje je kupila američka vlada, uspjela to isto oružje identificirati u rukama jemenskog ogranka Islamske države. 

Fotografije koje nam je poslao čitatelj pokazuju avion Boeing 747 tvrtke Atlas Air (jedne od dviju tvrtki koje su, prema Arms Watchu, prevozile oružje s Krka) kako se vidi po logu na trupu aviona, u Zračnoj luci Rijeka, što se vidi po natpisu na obližnjim putničkim stepenicama, kao i po registracijama na parkiranim automobilima. Fotografije su, kako nam je rekao, snimljene u kolovozu 2018.

Na drugoj fotografiji vidi se i utovar tereta, a prema svim dosad otkrivenim podacima možemo pretpostaviti da se radi upravo o spomenutom srpskom oružju, u avion.

Prema podacima koje je objavila Gajtandžieva, službena odredišta kupljenog srpskog oružja bile su američke vojne baze u Afganistanu i Kataru, ali dio tog oružja završavao je u Siriji i u Jemenu.

Dokumenti koje je objavio Arms Watch prvi put otkrivaju i da je u tu svrhu u Podhumu kod Rijeke 2017. i 2018. boravila tajna američka jedinica Task Force Smoking Gun, koja je nadgledala prijevoz oružja.

Atlas Air i Kalitta Air za američku vladu prevozili vojni teret s Krka u Katar

Američki avioprijevoznici Atlas Air i Kalitta Air prevozili su vojni teret s Krka u bazu Al Udeid u Kataru, pri čemu su od SAD-a navodno dobivali i po milijun dolara za let. Taj vojni teret bilo je oružje iz srpskog Krušika. Kupci su bile četiri američke tvrtke koje imaju ugovore s američkom vladom za nabavu nestandardnog naoružanja: Sierra Four Industries, Orbital ATK, Global Ordnance i UDC.

Pentagonovi kooperanti su u Hrvatsku prevezli 98.160 srpskih granata koje su proizvele tvornice Krušik i Prvi partizan, između studenog 2017. i siječnja 2018., piše Arms Watch, potkrepljujući to fotografijama ugovora i drugih dokumenata. Riječ je o ugovoru koji je hrvatska državna agencija Alan imala s Pentagonom o nabavi oružja, vrijedan 17,6 milijuna dolara.

Avion bez registarskih oznaka

Usto, čitatelj nam je poslao i fotografiju na kojoj se, tvrdi, nalazi avion koji na aerodrom dolazi svaki put prije nego što navedeni avion Atlas Aira poleti s novom pošiljkom oružja. Čitatelj nagađa da se možda radi o CIA-inom avionu, budući da nema registarskih oznaka na repu. Tu pretpostavku nismo bili u mogućnosti provjeriti. 

Na screenshotovima sa stranice Fight Radar mogu se vidjeti odredište, destinacija i ruta navedenog aviona. Kao što se na screenshotovima vidi, radi se upravo o Boeingu 747-47 U (SCD) tvrtke Atlas Air, koji je iz britanskog Dovera sletio u Zračnu luku Rijeka, a zatim odletio za nepoznatu destinaciju. 

Nedostaju podaci o tome kuda je oružje putovalo kad je dopremljeno u Katar, Kuvajt, Afganistan i Saudijsku Arabiju

Boeing 747 je inače jedan od najpopularnijih aviona na svijetu za prijevoz tereta, kako zbog svog kapaciteta, tako i zbog širokog trupa i velikih srednjih vrata i vrata u nosu koja omogućuju fleksibilno ukrcavanje tereta. Može prenijeti 128.5 metričkih tona (Boeing 747-400F), odnosno 130 metričkih tona (Boeing 747-8F).

Pregledom registarskog broja aviona Atlas Aira koji je sletio na Krk može se vidjeti da dotični teretni avion leti diljem svijeta, od SAD-a do Južne Koreje i Hong Konga.

Osim Arms Watcha, o misterioznim pošiljkama oružja preko Hrvatske za Bliski istok pisali su i Balkanska mreža istraživačkog novinarstva (BIRN) i Projekt za izvještavanje o organiziranom kriminalu i korupciji (OCCRP) još 2017.

U velikom zajedničkom istraživanju otkrili su da Pentagon iz zemalja bivšeg istočnog bloka kupuje oružje i streljivo, i to tzv. "nestandardno oružje" (nekompatibilno s NATO standardima), i šalje ga u američke vojne baze u Kataru i Kuvajtu, a potom u Siriju. To je oružje uglavnom išlo kurdskim i arapskim borcima iz Sirijskih demokratskih snaga, koji su se uz zračnu i logističku podršku koalicije predvođene SAD-om borili protiv Islamske države u Siriji.

Operacija koja je zabrinula eksperte za oružje

No kako je BIRN-ov portal Balkan Insight pisao još tada, Pentagon je pritom koristio upitnu dokumentaciju o krajnjoj destinaciji tog oružja. Operacija je zabrinula eksperte za oružje, pa čak i njemačke vlasti, budući da je oružje prije Srbije i Hrvatske uglavnom išlo preko američke vojne baze u Njemačkoj. Njemački državni tužitelj na kraju je najavio i pokretanje istrage.

A dio ovog oružja i streljiva završavao je i u rukama drugih oružanih formacija u Siriji, ali i u Jemenu, uključujući džihadiste.

Upitan zaključak o namjernom američkom naoružavanju terorista

Novinarka Arms Watcha je u svojoj seriji članaka iznijela vrlo ozbiljne optužbe: da se radi o krijumčarenju oružja, jer njihovo krajnje odredište ne odgovara onome u ugovorima; i još ozbiljnije, da SAD namjerno naoružava teroriste u Siriji i Jemenu, dok se službeno bori protiv njih. 

No kako nam je za originalni članak objasnio vojni analitičar s portala Obris Igor Tabak, takav je zaključak vrlo problematičan.

"Ono što autorici nedostaje su konkretniji navodi o putu spomenute vojne robe od napuštanja Srbije, Bugarske ili Hrvatske, pa sve do navedenih terena na bojištima Sirije ili Jemena. Upravo u tom dijelu, autorica tekstova svoj manjak dokumenata i konkretnih saznanja praktično premošćuje pretpostavkama - ne bi li priču završila teškim optužbama. U tom dijelu ona spekulira i barata jako teškim riječima. Činjenica je da je to završilo na raznim stranama, ali ne znamo kako", upozorio je Tabak.

Također, po Tabakovom sudu, njeno izvještavanje podsjeća na "političko ili obavještajno curenje", s obzirom na dokumente koje je dobila. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.