INDEX U POSJEDU DOKUMENATA Pogledajte kako se HRT besramno razbacuje vašim novcem

Ilustracija: Index (FaH, Index)
 
REDAKCIJA Indexa u posjedu je niza dokumenata koji otkrivaju krajnje neodgovorno, a vrlo vjerojatno i protuzakonito poslovanje HRT-a tijekom 2016. i 2017. godine. U posjedu smo spornog Ugovora o nabavi televizijske dramske serije Grička vještica koju je u veljači ove godine potpisao v.d. ravnatelja Blago Markota te izvansudske nagodbe između Jadran Filma i HRT-a za Gričku vješticu koju je svega dan prije svoje smjene potpisao bivši v.d. ravnatelja Siniša Kovačić, koji je danas urednik i voditelj HRT-ovog Dnevnika. 
 
Otkrivamo i nove sporne izvansudske nagodbe koje su potpisivali ravnatelji HRT-a, često i bez zakazivanja glavne rasprave ili nalaza vještaka. A to je samo kap u moru nepravilnosti u poslovanju HRT-a za vrijeme kada su v.d. ravnatelji bili Siniša Kovačić i Blago Markota.
 
Današnja najava smjene Nadzornog odbora HRT-a, koji je ukazao na sve nepravilnosti te proslijedio dokumentaciju DORH-u, tako samo za rijetke predstavlja iznenađenje.
 
Sporne nagodbe i ugovori
 
Izvansudsku nagodbu i Ugovor vezane uz Gričku vješticu objavljujemo u cijelosti, a ti dokumenti potvrdili su sve naše sumnje da je riječ ne samo o poslu za DORH i reviziju, nego i o obvezama koje stavljaju javnu televiziju u izrazito nepovoljan položaj. Iako su u sporni posao upetljana čak dva bivša v.d. ravnatelja, Markota i Kovačić, bez grijeha nije ni aktualni ravnatelj Kazimir Bačić.
 
DOBRODOŠLI U SJEVERNU KOREJU HDZ ruši Nadzorni odbor HRT-a jer su ukazali na milijunski kriminal
 
Naime, Indexu je HRT prije tri mjeseca odbio predati Ugovor i Nagodbu za Gričku vješticu lažno tvrdeći kako bi predaja tih dokumenata prije završetka postupka nadzora onemogućila rad Nadzornog odbora HRT-a! 
 
No, krenimo redom. 
 
Bez natječaja do Gričke vještice
 
Svega dan prije nego što je prestao obnašati dužnost v.d. ravnatelja HRT-a, Siniša Kovačić odobrio je izvansudsku nagodbu s Jadran filmom, prema kojoj Prisavlje mora financirati ekranizaciju romana spisateljice Marije Jurić Zagorke "Grička vještica". Nakon Kovačića, došao je v.d. ravnatelja Blago Markota koji je opet neposredno prije okončanja svog mandata potpisao ugovor o nabavi televizijske dramske serije od šest nastavaka 'Grička vještica'. Ugovor je zaključen 7. veljače ove godine i za ugovor se u javnosti nije znalo sve do objave članka na Indexu
 


 
Priča oko Gričke vještice počela je prije više od deset godina, kada se govorilo o velikom zajedničkom projektu HRT-a i Jadran filma o snimanju serije. Najavljivala se serija koja bi imala 36 nastavaka, a 2009. godine tadašnji ravnatelj Vanja Sutlić bez javnog natječaja je odobrio snimanje "Gričke vještice" i ogromna financijska sredstva.
 
Tadašnje ravnateljstvo te kuće pravdalo se kako zbog "već otkupljenih autorskih prava" nisu morali raspisati javni natječaj pa "HRT nije mogao birati s kime će ući u taj projekt". 
 
Dvije godine kasnije, točnije u travnju 2011. godine, potpisan je Sporazum o pristupanju pregovorima i pripremama za koprodukciju Gričke vještice. Sporazum je podrazumijevao 24 epizode. Odluka o dodjeli sredstava za Gričku vješticu nikada nije stupila na snagu jer su tadašnji direktor programa HTV-a Domagoj Burić i tadašnji ravnatelj HTV-a Blago Markota naknadno suspendirali odluku, tvrdeći "da scenarij za seriju nije kvalitetno napravljen".
 
Nakon pripremnog ročišta, bez znanja NO-a potpisana nagodba
 
Točno tri godine kasnije, preciznije u travnju 2014. godine, Jadran film tužio je HRT zbog Gričke vještice, a spor je bio težak 24 milijuna kuna. Jadran film je tražio naknadu štete u visini od 4 milijuna kuna te izmaklu dobit od 20 milijuna kuna, plus sudski troškovi. 
 
HRT je tvrdio kako Sporazum iz 2011. godine nije realiziran jer nikada nisu dorađeni odbačeni scenariji za prvih 12 epizoda Gričke vještice. 
 
Nakon održanog samo jednog pripremnog ročišta, Kovačić je potpisao spornu izvansudsku nagodbu. Prema nagodbi, snimanje je trebalo početi u lipnju ove godine, HRT je trebao uložiti 1,5 milijuna kuna po epizodi, a ostatak je trebao uložiti Jadran film. Trebalo je biti šest epizoda po 50 minuta. 
 
Nadzorni odbor morao je biti obaviješten o nagodbi, a detalji oko nagodbe i ugovora postali su poznati široj javnosti tek nakon objave članka na Indexu u veljači ove godine. 
 
Nagodba bez procjene rizičnosti ili mišljenja vještaka 
 
Izvansudska nagodba vrlo je štura i neuobičajena u sudskoj praksi. Do danas nije poznato tko je uopće sastavljao tekst Izvansudske nagodbe jer ona nije pripremana od strane Odjela pravnih poslova HRT-a. Nagodba nije prošla kroz sustav procjene Stručne službe HRT-a, a navodno ju je u Pravnu službu donijela Sanja Ivančin, v.d. ravnateljice poslovne jedinice Produkcije.    
 
> Reakcija Sanje Ivančin
 
Nije rađena ni procjena rizičnosti niti se prije potpisivanja nagodbe čekalo mišljenje vještaka oko procjene eventualne štete, ako bi HRT možda izgubio spor. 
 
Posebno je sporan dio izvansudske nagodbe koji navodi "pri sell" nabavu. To predstavlja prodaju unaprijed, pri čemu se HRT postavlja samo kao kupac, a ne kao glavni producent kao što je običaj u vanjskim produkcijama, iako bi HRT trebao prema toj nagodbi pokrivati 50 posto troškova. Tako su HRT-u ograničena prava.
 
Isto tako, ne postoji nikakva dokumentacija ne temelju koje je procijenjena ukupna cijena od 3 milijuna kuna po epizodi. Tek za usporedbu, razvikani serijal "General" Antuna Vrdoljaka, koji se bavi životom Ante Gotovine, HRT stoji 1,2 milijuna kuna po epizodi.
 
Tko je pisao Kovačićevu nagodbu?
 
Posebno sporan je opet dio o scenariju zbog kojeg Grička vještica nije ni rađena. U nagodbi nema uobičajenog dijela kod vanjskih produkcija da scenarij mora prihvatiti odgovorna osoba HRT-a, odnosno urednik dramskog programa, niti postoji dio o isporuci scenarija. Isto tako, očito je da HRT osim dobre volje druge strane nema drugih pravnih osnova mijenjati sadržaj, odnosno ulaziti u sadržaj pojedinih epizoda, odnosno serije.  
 
No, ni tu nije kraj. Nema ni jednog dijela koji bi dokazao da je JF izvršio sve pripreme za snimanje, da posjeduje scenarij ni da je u stanju financirati 50 posto svake epizode, odnosno 1,5 milijuna kuna. 
 
Ugovor je, kako smo naglasili, temeljem Izvansudske nagodbe potpisan 7. veljače ove godine, a prema tom Ugovoru HRT ima prava iskorištavanja djela samo na području Hrvatske te neograničeno pravo emitiranja na području naše zemlje. Ni u nagodbi ni u Ugovoru nije zapravo jasno što predstavlja šest epizoda Gričke vještice koja je, podsjetimo, ciklus romana od sedam svezaka. 
 
U 2016. i 2017. godini 25 nagodbi!?
 
Kako doznajemo, Nadzorni odbor izrazio je veliku zabrinutost ne samo oko Gričke vještice, već su naglasili kako nema propisane procedure oko izvansudskih nagodbi jer one ovise samo o volji glavnog ravnatelja HRT-a i to bez obzira na vrijednost spora. Bila ona 1 kunu ili 27 milijuna kuna, kao što je bio slučaj s Gričkom vješticom. 
 
Nagodbe su potpisivane bez da je u nekim slučajevima uopće održana glavna rasprava. Štoviše, postignute su neke izvansudske nagodbe bez da je napravljena analiza, odnosno dostavljeno pravno mišljenje kao podloga nagodbama.
 
Ukupno je u dvije godine, točnije 2016. i 2017. godine potpisano čak 25 izvansudskih nagodbi. 
 
Stipić do 85 tisuća kuna preko nagodbe koju je potpisao Kovačić
 
Otkriveno je i da je Mislavu Stipiću, inače ravnatelju Poslovanja HRT-a, temeljem izvansudske nagodbe isplaćeno 85 tisuća kuna. Nagodbu je potpisao Kovačić i to na temelju tužbe za naknadu štete zbog povrede ugleda i časti te diskriminacije po političkoj osnovi!? Stipić je tvrdio da je dobio otkaz po političkoj osnovi, odnosno da mu je ponuđeno radno mjesto koje nije bilo u skladu s njegovim znanjem. Stipić je, naglasimo i to, bio svojedobno glavni tajnik i v.d. ravnatelj HTV-a. Među slučajevima nagodbe je i onaj o povratku na posao Hloverke Novak Srzić, o čemu je Index iscrpno pisao. 
 
"S obzirom na to da su pojedine izvansudske nagodbe u čudnim okolnostima bile sklopljene na teret HRT-a, ali i zbog drugih slučajeva koji su mogli biti posljedica mogućih koruptivnih radnji i nezakonitih aktivnosti pojedinih odgovornih osoba na HRT-u, Nadzorni odbor proslijedio je Županijskom državnom odvjetništvu u Zagrebu, na znanje i nadležno postupanje izvješća interne revizije HRT-a i Državnog ureda za reviziju", stoji u zaključcima Nadzornog odbora. 
 
Afera zlatnih padobrana kod DORH-a
 
Nadzorni odbor proslijedio je DORH-u i dokumentaciju vezanu uz "Aferu zlatnih padobrana". Riječ je o spornim aneksima ugovora o radu s pojedinim radnicima zaposlenima na mandatnim pozicijama u HRT-u, a kojima su se ugovarale nepripadne otpremnine u slučaju razrješenja ili otkaza ugovora o radu. 
 
> OTKRIVAMO Najviše profitirali Karamarkovi ljudi, evo kako je Kovačić trošio novac na HRT-u
 
Zbog ovakvih i sličnih otkrića, Saborski odbor za medije kojim upravlja HDZ vjerojatno će sutra smijeniti Nadzorni odbor HRT-a koji je za sve navedene slučajeve tražio neovisne revizije i pravna mišljenja. 

To su naši novci!
 
Naglasimo na kraju kako se ovdje radi većinom o našim novcima. HRT godišnje od pretplate, koja po pretplatniku iznosi 80 kuna mjesečno, ubere oko 1,2 milijarde kuna. Taj iznos glavni je prihod HRT-a koji iznosi približno 1,4 milijarde kuna. Oko 120 milijuna kuna dolazi im od oglašavanja, a ostatak je od ostalih poslovnih prihoda.
 
Prema članku 34. zakona o RTV pristojbi, obveznik pretplate je svatko tko ima radijski i/ili televizijski prijamnik, ali i drugi uređaj kojim može primati radio ili TV signal za prijam radijskog ili audiovizualnog programa, primjerice, laptop, smartfon, tablet...
 
U dva ciklusa godišnje se ovrši po pedeset tisuća pretplatnika javne televizije te tako, zbog neplaćene TV pristojbe, Hrvatska radio-televizija svake godine provede više od 100.000 ovrha. HRT na svojih 1,2 milijuna pretplatnika stoga ima i preko milijun ovršnih predmeta, u nekoj fazi ovršnog postupka koji se pokreće kada obveznik plaćanja pristojbe ni nakon opomena ne plati zaostale račune u iznosu većem od 200 kuna.
 
Plaća ravnatelja 42 073 kuna 
 
Prema podacima koje je objavio HRT, u ožujku prošle godine imali su 2098 zaposlenih. Bruto plaća glavnog ravnatelja HRT-a, po tim podacima, iznosi 42 073 kuna. Plaća Ravnatelja poslovne jedinice (kakvih je na HRT-u četiri) iznosi 31 235 kuna bruto, dok je glavni urednik na plaći od 21 092 kuna bruto. Rukovoditelji radne jedinice u Produkciji, Programu, Tehnologiji, Poslovanju ili Podršci upravljanju imaju mjesečnu plaću od preko 20 540 kuna.
 
Novinari-mentori imaju bruto plaću od 26 695 kuna, urednik veće redakcije 17 700, komentatori- mentori 19 841 kuna, izvršni urednici 23 215...
 
Pad gledanosti 
 
Prema podacima iz lipnja ove godine, HTV-ov prvi program tek je treća po gledanosti od nacionalnih televizija u kategoriji gledatelja od 18 do 49 godina. Prva je Nova TV s udjelom od 20,45 posto, drugi je RTL s 14,73 posto, a HTV 1 ima tek 9,21 posto gledanosti u toj kategoriji. 
 
Informativni program javne televizije već je godinama pod ozbiljnim kritikama da je riječ o aparatu pod izravnim utjecajem vladajuće politike. Središnji Dnevnik HTV-a već godinama pokušava zaustaviti pad gledanosti. 
 
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.