Imenovanje predsjednika vrhovnog suda FBiH izazvalo krizu

VISOKO sudbeno i tužiteljsko vijeće Bosne i Hercegovine imenovalo je novi sastav Vrhovnog suda Federacije BiH i za njegova predsjednika odredilo Amira Jaganjca no ta je odluka u četvrtak izazvala novu političku krizu i buru nezadovoljstva u Stranci demokratske akcije (SDA).

Predsjednik SDA i član Predsjedništva BiH Sulejman Tihić izjavio je kako se ovime zapravo pokušava spriječiti da kandidat te stranke Ahmet Hadžipašić postane novi federalni premijer. ´To je urađeno da bi se onemogućilo imenovanje Bošnjaka Ahmeta Hadžipašića na dužnost premijera. Bošnjaci su sada najneravnopravniji narod u BiH´, kazao je Tihić.

Sukladno ustavim promjenama provedenim u oba entiteta 2002. godine, šest najvažnijih dužnosti u tijelima izvršne, zakonodavne i sudbene vlasti i u Federaciji i u Republici Srpskoj dijeli se ravnopravno između predstavnika tri konstitutivna naroda.

Kandidat SDA već ranije je izabran za predsjedatelja Zastupničkog doma federalnog parlamenta pa je imenovanjem Jaganjca za predsjednika Vrhovnog suda ispunjena ´bošnjačka kvota´ u ovoj podjeli.

Sulejman Tihić tvrdi međutim kako su Bošnjaci ovime oštećeni jer, po njegovoj procjeni, mjesto predsjednika federalnog Vrhovnog suda predstavlja ´najmanje važnu´ dužnost u pravosuđu.

Činjenicu da na državnoj razini najvažnije dužnosti vezane uz pravosuđe obnašaju Hrvati i Srbi predsjednik SDA smatra dokazom kako je na djelu ´totalno nepovjerenje prema Bošnjacima´.

Njegove optužbe odlučno je odbacio predsjednik Visokog sudbenog i tužiteljskog vijeća BiH Jan Erik Oja pojasnivši kako je Jaganjac izabran kao najbolji među svim prijavljenim kandidatima.

Iz SDA su na račun Oje upućene i optužbe da je on prekršio odredbe federalnog Ustava koji predviđa da se imenovanje predsjednika Ustavnog i Vrhovnog suda obavi nakon uspostave zakonodavne i izvršne vlasti.

Glasnogovornik Ureda Visokog predstavnika za BiH (OHR) Mario Brkić izjavio je u četvrtak kako je to pitanje koje treba razriješiti Ustavni sud kao vrhovni tumač ovog pravnog akta a međunarodna zajednica u to se ne želi miješati.

Tihić je za četvrtak navečer sazvao izvanrednu sjednicu Predsjedništva SDA koje bi trebalo odlučiti o mjerama što će ih stranka sada poduzeti.

Potopredsjednica SDA Seada Palavrić kazala je novinarima kako sada postoje dvije mogućnosti. SDA može zadržati poziciju predsjedatelja Zastupničkog doma ili od nje odustati kako bi dobila mjesto federalnog premijera.

Ahmet Hadžipašić u petak je pred federalnim Zastupničkim domom trebao predložiti sastav nove vlade i održati izlaganje. On je izjavio kako se nastavlja pripremati za ovu sjednicu ali ne može biti siguran hoće li na njoj uslijediti i formalno imenovanje.