Jedna nova ministrica plaća četiri kredita, a druga ima gliser i dva stana

DOK čitamo imovinske kartice Nataše Tramišak i Nikoline Brnjac, novih ministrica u vladi Andreja Plenkovića, zamislili smo sreću u obitelji Tramišak kad se doznalo da je loptica na partijskom ruletu zastala na njezinu imenu te da baš ona, donedavna pročelnica u Osječko-baranjskoj županiji te direktorica RODE d.o.o., Agencije za održivi razvoj Općine Antunovac, postaje nova ministrica u vladi Andreja Plenkovića.

Osim zadovoljstva upravljanja resorom regionalnoga razvoja i fondova Europske unije, Tramišak će s ministarskom plaćom, vjerujemo, lakše otplaćivati tri kredita podignuta u Privrednoj banci Zagreb 2016., 2018. i 2019. godine, ali i ove godine ugovoreni leasing za automobil. Sve skupa, mjesečno 8137,98 kuna. Otplaćuje ih sama, u rubrici "podaci o bračnom drugu/životnom partneru" stoji da nije udana.

Tri kredita i jedan leasing u četiri godine

Prvi kredit ministrica Tramišak je podigla prije četiri godine. Iznos od 404.404,80 kuna otplaćuje na deset godina, tj. 120 mjeseci, kako piše u imovinskoj kartici. Mjesečni iznos joj je 4141,16 kuna, a ugovorena kamatna stopa 4,44 posto.

Prije dvije godine PBZ ju je kreditirao s 30 tisuća kuna. Mjesečni anuitet za ovaj kredit iznosi 936,63 kune, rok vraćanja je 36 mjeseci, ugovorena kamatna stopa 7,75 posto.

I lani je uzela PBZ-ov kredit na iznos od 35 tisuća kuna s dvogodišnjim rokom vraćanja. On je mjesečno stoji 1574,67 kuna, s ugovorenom kamatnom stopom od 7,48 posto.

Konačno, tu je i "financijski leasing" vrijedan 15230,93 eura koji je ove godine ugovorila s Porsche leasingom. Kamatna stopa je 5,40 posto, mjesečno otplaćuje 198,48 eura.

Kreditom je kupila stan od 61,60 kvadrata u Osijeku, a na dnu imovinske kartice napisala je: "Koristim automobil marke Audi A3 Limousine 2,0 TDI u vlasništvu Porsche leasing. Od kolovoza 2017. godine koristim operativni leasing, a od lipnja 2020. koristim financijski leasing za isti automobil", napominje Tramišak.

Pogledajte imovinsku karticu Nataše Tramišak:

Imovinska kartica Nataše Tramišak by Index.hr on Scribd

Brnjac ima nešto ugodniju imovinsku poziciju

Ako je vjerovati imovinskim karticama, Nikolina Brnjac, nova ministrica turizma i sporta, ima nešto ugodniju imovinsku poziciju od kolegice po duljini staža u vladi. Ona i suprug vlasnici su dvaju stanova, jednog broda i ušteđevine. Sve to sa samo jednim kreditom.

Ovo "samo" pišemo pod dojmom imovinske kartice Nataše Tramišak.

Uglavnom, Brnjac, bivša državna tajnica u dva ministarstva – mora, prometa i infrastrukture do prošle godine te vanjskih i europskih poslova do ove – ima kredit u Zagrebačkoj banci od 154 tisuće eura za koji će 300 mjeseci izdvajati 5430 kuna.

Ministrica u imovinskoj kartici navodi dva stana u Zagrebu: jedan je kupljen kreditom, ima 81,35 metara četvornih, a drugi od 51,98 kvadrata dobio je suprug darovnim ugovorom. On je vlasnik i 20 godina starog glisera marke Leader 805 koji procjenjuje na 260 tisuća kuna. Kupio ga je od "primitaka ostvarenih od nesamostalnog rada". Gospodin Brnjac stigao je i uštedjeti 26 tisuća eura, također "od primitaka ostvarenih od nesamostalnog rada". Čovjek inače radi u tvrtki Combis, a godišnja neto plaća mu je 210.804 kune.

Povoljnu kamatu dobila kao djelatnica sveučilišta

Imovinska kartica Nikoline Brnjac bila je interesantna medijima prije nego što je postala ministrica. Povjerenstvu za odlučivanje o sukobu interesa prijavljena je jer u kartici nije upisala automobil, a novinari su tražili objašnjenje što se dogodilo s brodom Damor 700 iz 2008. godine, vrijednim 260 tisuća kuna koji je navodila u starijim imovinskim karticama.

Brnjac je rekla da su Damor 700 prodali 2018. godine baš za 260 tisuća kuna te tim novcem kupili brod koji sada imaju. Automobil, kaže, više nemaju, prodali su ga, suprug vozi službeni auto, a otkrila je i da joj je kredit od 154 tisuće eura "podijeljen u tri dijela": za jednu trećinu kredita kamatna je stopa 4,32 posto, za druge dvije svega 1,55 posto. Povoljnu je stopu dobila "kao sveučilišni djelatnik jer ja sam izvanredni profesor na Sveučilištu u Zagrebu, za što ne dobivam nikakvu novčanu naknadu", izjavila je prošle godine Brnjac, inače članica Visokog časnog suda HDZ-a.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.