DOZNAJEMO Hrvatske šume još nisu naplatile 187 milijuna kuna sumnjivih dugova: Među dužnicima Kalem, Pašalić...

Foto: FAH

UPRAVA Hrvatskih šuma na čelu s Ivanom Pavelićem potrudila se da zaradi bonuse obećane im u ugovorima. Podigli su cijene, smanjili broj radnika i ukinuli nešto radničkih prava. Ivan Pavelić i Ivan Ištok time su prema ugovoru zaslužili 2,3, odnosno 1,6 milijuna svaki, o čemu je prvi pisao Index. No, njihovi bonusi su mogli biti i veći da su uz štednju i podizanje cijena pokušali naplatiti barem dio dugovanja.

>> OVAKO PLJAČKA SDP Direktorima Hrvatskih šuma zajamčili bonuse od 5,5 milijuna naših kuna

>> INDEX DOZNAJE Jakovina se povukao s izborne liste SDP-a

Prema dokumentima koje Index posjeduje, sumnjiva i sporna dugovanja raznih tvrtki prema Hrvatskim šumama koncem 2014. godine iznosila su 158 milijuna kuna. Do sredine 2015. godine taj iznos je narastao na 187 milijuna kuna. Indexov izvor iz Hrvatskih šuma tvrdi da uprava nije činila gotovo ništa da naplati dugove nego je čak dopuštala da i dalje rastu.

Generalova šumska operacija

„Sumnjiva i sporna potraživanja su ona koja nismo uspjeli naplatiti redovnim putem već su utužena i vode se sporovi na sudu“, poručili su nam iz odnosa s javnošću Hrvatskih šuma potvrđujući autentičnost dokumenata.

Među dužnicima se mogu naći zaista zanimljiva imena. Jedno od njih je generala i nekadašnjeg ministra obrane Pavla Miljavca. Njegova tvrtka PM Lignum 2014. godine je bila dužna 22,6 milijuna kuna. Hrvatskim šumama kroz gotovo cijelu godinu uplatila je samo 14 tisuća kuna. Nije Pavao Miljavac dugovao samo Hrvatskim šumama, njegova tvrtka je u stečaju završila s preko 200 milijuna kuna dugova, od čega je 32 milijuna dugovao Hypo-leasingu, 27 milijuna danas nepostojećoj Agenciji za razvoj i zapošljavanje. Stotine tisuća kuna poticaja, koje mu je isplaćivao nekadašnji ministar poljoprivrede Petar Čobanković, nije morao vratiti. To su bili bespovratni poticaji. Miljavčevi problemi nastali su prije 2014. godine u vrijeme kada je njegov kredit zbog rasta švicarskog franka i kamata s 54 milijuna narastao na 97 milijuna kuna. Tvrtka vrijedna manje od 14 milijuna kuna dugove više nije mogla vraćati i sva je imovina otišla na dražbu. PM Lignum prestao je postojati, ali nije prestao proizvoditi. Tvornicu i dobar dio Miljavčeve imovine kupio je naftaš Jozo Kalem te tvrtku preimenovao u Ligneus. Vrlo brzo, već 2015. godine, iz sudskog registra  nestao je i Ligneus. Tvrtka je likvidirana, ali opet nije prestala proizvoditi.

„Jozo Kalem potom osniva novu tvrtku Tehodrvo, dugovi ostaju na Lignum-Ligneus, a u međuvremenu Jozo Kalem kupuje Česmu i preuzima i sva prava iz njihovih ugovora za nabavu trupaca, te ta prava usmjerava na Tehnodrvo“, kaže Indexov izvor iz Hrvatskih šuma.

Uprava i Nadzorni odbor Hrvatskih šuma sukobili su se prošle godine zbog ove operacije.

Nadzorni odbor nije želio dozvoliti Tehnodrvu da preuzme prava tvrtki Lignum-Ligneus bez čvrstog jamstva da će platiti dugove. Upravu, tvrdi naš izvor, naplata nije previše zanimala. Ni Tehnodrvo se, usprkos blagonaklonosti uprave nije prema Šumama ponašalo ništa korektnije. Krajem 2015. godine dugovali su 6,6 milijuna kuna, a uplatili samo 124 tisuće kuna. Više od 22 milijuna kuna PM Lignum-Ligneusa i dalje se vodi na posebnoj stavci što znači da Tehnodrvo nije preuzelo dugovanja.

„Na naplati dugovanja ništa se nije radilo, nešto sitno se naplatilo kompenzacijama i od sitnih dužnika“, tvrdi naš izvor. Velike se nije diralo.

U Hrvatskim šumama, tvrde, da su pokrenuli sudske postupke da bi naplatili dugovanja, ali još uvijek nisu dobili ni lipe, a Tehnodrvu je, usprkos pravilniku Hrvatskih šuma koji zabranjuje isporuku trupaca dužnicima, i dalje isporučivano kvalitetno drvo za obradu.
 
Sukob braće Pašalić

Među dužnicima se nalazi još jedna zanimljiva tvrtka. Riječ je o Adriadrvu koje je nekada bilo u vlasništvu Zdravka Pašalića, brata puno poznatijeg političara i ne baš uspješnog poduzetnika Ivića. Adria drvo 2014. godine dugovalo je 5,7 milijuna kuna. U 2015. godini od njih je naplaćeno 36 tisuća kuna. Ostatak je još uvijek među „sumnjivim i spornim potraživanjima“.

Drvni biznis posvađao je braću Pašalić. Zdravko je 2010. godine protiv Ivića podnio kaznenu prijavu optuživši ga da je s direktorom Adriadrva tajno sklopio ugovor o podnajmu pogona za obradu drva bez definirane cijene. Zdravko Pašalić je smatrao da njegov brat želi oteti imovinu Adriadrva i preko nje vratiti dugove Hypo banci. Ivić Pašalić je sve optužbe odbacivao.

Činjenica je, međutim, da je Ivić Pašalić osnovao tvrtku Mundus Viridis koja proizvodi pelete za ogrjev i da je proizvodnju smjestio u pogone Tehnodrva. Direktorica Mundus Viridisa Ivićeva je supruga Ksenija Pašalić. U međuvremenu je Adria drvo je završilo u stečaju s dugovima većim od 62 milijuna kuna i izbrisano je iz sudskog registra 2015. godine. Te iste godine na proizvodnji peleta Mundus Viridis iskazao je neto dobit od 406 tisuća kuna. Dugovi prema Hrvatskim šumama su ostali, a usprkos tome članovi uprave ponosni na dobro poslovanje Hrvatskih šuma i dalje traže svoje milijunske bonuse.

>> SDP šuti i gleda: Jakovina prijatelju u zamjenu za kredit dao posao i bonus od 2,3 milijuna kuna


>> Hrvatske šume na štetnim ugovorima izgubile 400 milijuna kuna


>> Paveliću 2,3 milijuna, a radnicima po jedna kuna: "Ugroženi su nam životi"

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.