Index doznaje: Hrvatski konzul u Švicarskoj optužen za seksualno napastovanje 12-godišnjakinje

KAKO doznaje Index, na pomolu je jedna od najvećih afera u Ministarstvu vanjskih poslova i europskih integracija. Naime, riječ je o Waldu Bernasconiju, počasnom konzulu Republike Hrvatske u Švicarskoj, kojemu je započelo suđenje u Italiji, točnije u Comu. Bernasconi je prvooptužen, uz deset liječnika, za prevaru i pogrešnu primjenu medicinske profesije, a četvorici se sudi, uključujući hrvatskog konzula, i za seksualno nasilje nad 12-godišnjom pacijenticom u klinici Breganzona.

Pismo pacijentice koja je počinila samoubojstvo

Talijanski liječnici preduhitrili su presudu te su mu jučer oduzeli liječniku dozvolu na temelju inspekcijskog nalaza. Odluka je donesena i na temelju dnevnika pacijentice koja je počinila samoubojstvo. Hrvatsko Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija smatra da i dalje nema ništa sporno te Bernasconi i dalje obavlja dužnosti kao konzul.

Na početku procesa talijansko tužiteljstvo ponudilo je nagodbu hrvatskom konzulu, koji je glavnooptuženi u skupini od deset liječnika, da svi priznaju krivnju u zamjenu za manju zatvorsku kaznu te da isplate 3,5 milijuna eura naknade za bol! Zanimljivo je da se hrvatski konzul u Švicarskoj vrlo često naziva šarlatanom, odnosno guruom, a njegove klinike u južnoj Švicarskoj  i sjevernoj Italiji, koje se bave alternativnim liječenjima poremećaja prehrane, vrlo često su tema crnih kronika u švicarskim medijima.

Ne sudi mu se u Švicarskoj!?

Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija o sudskim postupcima protiv hrvatskog konzula u Švicarskoj u početku je odgovorilo vrlo diplomatski, navodeći tek da nije istina da se protiv njega vode postupci - u toj zemlji.

"Prema službenim informacijama kojima raspolažu Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija i Veleposlanstvo Republike Hrvatske u Švicarskoj Konfederaciji, u Švicarskoj se ne vodi nikakav kazneni postupak protiv počasnog konzula Republike Hrvatske u Luganu dr. Walda A. Bernasconia", glasio je prvi odgovor glasnogovornika Ministarstva Marija Draguna. No, nakon što smo ih upozorili kako se Bernasconiju ne sudi u Švicarskoj, nego u Italiji, dobili smo kasno poslijepodne novi odgovor. Naime, Ministarstvo je ovog puta priznalo kako se vodi postupak od strane tužiteljstva talijanske provincije Como.

Za Jandrokovića ništa strašno!

"Slučaj je vezan isključivo uz uvođenje protokola u jednoj klinici u Luganu za alternativno liječenje prehrambenih poremećaja te uz znanstvenu potvrdu učinkovitosti protokola u liječenju navedenih poremećaja. Ministarstvo će pričekati ishod istrage i eventualnog sudskog postupka te sukladno tome odlučiti o mogućim daljnjim koracima", stoji u odgovoru Ministarstva.

No, iako se naše Ministarstvo "ogradilo", odnosno izjavili su da je riječ o postupku koji se tek treba dokazati, ostaje upitno kako Bernasconi nije uopće ni suspendiran dok se u slučaju veleposlanika u Libiji i ostalih "nepoćudnih" veleposlanika presudilo bez da je okončan postupak.

Činjenica ostaje i kako se ugled Hrvatske srozao u Švicarskoj kada se govori o slučaju Bernasconi pa su tako mnogi u toj zemlji s podsmijehom dočekali diplomatsku notu Jandrokovića koji je švicarskom veleposlaniku u Zagrebu uputio diplomatsku notu zbog zabrane ulaska Marka Perkovića Thompsona.

Ne može raditi kao liječnik, ali može kao konzul

Da se radi o ozbiljnim optužbama bez presedana svjedoči i odluka talijanskih vlasti u Firenzi koje su Bernasconiju povukli dozvolu za rad.

Udruga psihologa Firenze je djelovanje Walda Bernasconija nazvalo "nečasnim, uz rušenje dostojanstva i djelovanje koje nije u skladu sa strukom". Prvotna odluka je donesena 17. rujna nakon interne procedure koja je ocijenila etičke aspekte Bernasconijeva djelovanja kao psihoterapeuta koji je radio bez akademskog zvanja.

"Među elementima koje je komisija Udruge psihologa provjerila je i dnevnik roditelja djevojčice koja je bila pacijentica Bernasconijeva, a koja je počinila samoubojstvo", stoji u odluci psihologa Firence. Bernasconi je imenovan počasnim konzulom, a svoje sjedište ima u konzulatu u Luganu.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.