Index doznaje: Pred kraj istrage Grgić podnio ostavku u Programskom vijeću HRT-a

SEDMI član okrnjenog Programskog vijeća HRT-a, Siniša Grgić, danas je neočekivano podnio ostavku na tu funkciju. Grgić je ostavku podnio zbog postupka koji se vodi protiv njega u slučaju propalog projekta Otoka znanja.

Kako neslužbeno doznaje Index, istraga Županijskog državnog odvjetništva u Dubrovniku protiv Siniše Grgića, Davora Lauca i Mare Musladin nalazi se u završnoj fazi. Premijerka Kosor još u siječnju ove godine zatražila je istragu za Otok znanja i makinacije oko Hotela Koločep.

> Siniša Grgić s HRT-a pod istragom zbog kriminala na Otoku znanja

> Nakon godinu dana upozoravanja, HFP u čudu: Otok znanja ne može plaćati kredite

> In memoriam: Godinu dana nakon Meastra, HFP i dalje lovi u mutnom oko Otoka znanja

> HFP neće čekati kraj istrage DORH-a: Grgića spašava Privredna banka Zagreb?

"Ovim putem podnosim svoju ostavku na članstvo u Programskom vijeću HRT-a zbog izravnog uplitanja drugih medija u pravosuđe i njihova utjecaja na postupak koji se trenutno vodi protiv mene, kao i protiv više domaćih i stranih državljana. Postupak je pokrenut bez dokaza i bez svojstva te sam duboko uvjeren kako se taj slučaj koristi isključivo i jedino kao sredstvo pritiska!", stoji u zahtjevu za razrješenjem s te dužnosti koji je Grgić podnio Saboru.

Pod istragom

Grgić je, među ostalim, ozlojađen time što mu je jedna sada već bivša članica Vijeća, kako je naveo, "dobronamjerno" najavila kako će se protiv njega voditi istraga prije nego što je to jedan dnevni list objavio na svojoj naslovnici.

U zahtjevu koji je uputio Saboru Grgić navodi kako je dužan izvijestiti da "članove Vijeća opsjedaju vlasnici, direktori, urednici i novinari drugih medija i njima pridruženi PR-ovci, jer žele na svaki mogući način utjecati na poslovanje HRT-a, kao još uvijek vodećega hrvatskoga medija". "Nikada nisam želio sudjelovati u bilo kakvim dogovorima u kojima bih na bilo koji način ušao u mogući sukob interesa, te sam kao takav, naravno, smetao mnogima. Sigurno ne slučajno, moje ime našlo se na naslovnici jednoga dnevnoga lista u kontekstu kriminala, bez i jednog jedinog dokaza i to upravo na dan kada smo imali sjednicu Vijeća HRT-a na kojoj su se predstavljali kandidati za izbor glavnog ravnatelja HRT-a", navodi Grgić dodajući kako je on bio prvi koji je uočio i reagirao na "frizirane rezultate poslovanja Hrvatske radiotelevizije, te javno ukazao na nezakonit način ugovaranja vanjske produkcije". "Time sigurno nisam dobio prijatelje, barem ne među onima koji su dogovarali poslove u desecima pa i stotinama milijuna kuna bez javnih natječaja. Umjesto javne zahvale, dobio sam javno poniženje!", piše ogorčeni Grgić.

Grgić: Zaustavite javni linč na mene!

U zahtjevu moli predsjednika Sabora da učini sve što može kako bi se "metode javnog linča i neutemeljenih prozivki po medijima konačno zaustavile, jer ovakvo stanje u hrvatskim medijima prerasta u fenomen poznat kao 'zarobljavanje države'". Grgić zaključuje kako će kao osnivač i trenutni predsjednik Europskog pokreta u Hrvatskoj i predsjednik Europskog doma Zagreb, izvijestiti i Europsku komisiju o čitavom slučaju.

Kada Grgić govori o prijavi i istrazi, valja napomenuti da je Županijsko državno odvjetništvo u Dubrovniku podnijelo istražni zahtjev protiv Siniše Grgića, Davora Lauca i Mare Musladin, kao i francuskog državljanina Guya Maranzana, zbog postojanja osnovane sumnje da su počinili kazneno djelo zloporabe položaja i ovlasti. Osumnjičenici su tako tijekom 2008. godine u Dubrovniku i Zagrebu, koristeći se ovlastima odgovorne osobe trgovačkog društva, pri zaduživanju i raspolaganju sredstvima mimo interesa društva i na njegovu štetu drugoj pravnoj i fizičkoj osobi priskrbili sredstva u ukupnom iznosu od oko 4,387.770,00 kuna.

Kosor zatražila hitnu istragu Grgića i Otoka znanja

Podsjetimo kako smo svojedobno objavili da je HFP prepustio inicijativu istražnim tijelima nakon što je premijerka Jadranka Kosor sredinom siječnja izdala nalog Fondu za privatizaciju da se stanje oko Hotela Koločep hitno istraži. Takva odluka je donesena jer s pravnog aspekta HFP ništa ne priječi da jednostrano raskine ugovor, jer je vrlo lako dokazivo kako se Otok znanja nije držao potpisanih obveza kada su pobijedili na natječaju 2005. godine za Hotele Koločep.

Novi trenutak u cijelom slučaju otkriven je krajem prošlog mjeseca na zatvorenoj sjednici Hrvatskog fonda za privatizaciju kada je obznanjeno da obveza ulaganja u Hotele Koločep nije bila u kupoprodajnom ugovoru. Tako da sporazumom između Fonda i Otoka znanja nije predviđena mogućnost njegova raskida iako je utvrđeno da Grgić i njegovo društvo nisu ulagali onako kako je bilo dogovoreno.

HFP već više od mjesec dana na godišnjem odmoru

Čelništvo Fonda od srpnja se nalazi na godišnjem odmoru, već mjesec dana tražimo odgovore tko je kriv za štetan ugovor.

U cijelu priču uključen je čelnik Privredne banke Zagreb Božo Prka koji se osobno zauzeo da priča o Otoku znanja završi mirno, bez velikih previranja i pompe. Za to ima i dovoljno dobre razloge jer već dvije godine, prema informacijama iz medija, Hoteli Koločep ne podmiruju obveze na temelju ranije odobrenih kredita PBZ-a. Unatoč tome, odobreno im je dodatna dva milijuna kuna za pripremu ove sezone.

U aferi bi mogao izletjeti i direktor PBZ-a Božo Prka

Tako su slično kredite plasirali i u Hrvatskoj poštanskoj banci, što je otkriveno u poznatoj policijskoj akciji "Bankomat", no u PBZ-u na tu našu primjedbu nisu imali komentar.

"U navedenom slučaju Banka je postupila u skladu s propisanim kreditnim standardima i ugovorila je adekvatne instrumente osiguranja", odgovorio nam je Dražen Dumančić, pomoćnik izvršnog direktora PBZ-a. No da se Prki dobrano trese fotelja, a ne samo Grgiću, dokazuje i ručak na otoku Koločep kada je prije dvadesetak dana viđen za istim stolom s ministricom Marinom Matulović Dropulić. 

Valja također napomenuti kako Grgić već godinama figurira kao čovjek Ive Sanadera. Osim po Otoku znanja, poznat je i kao direktor Zavoda za poslovno istraživanje. O njegovoj uglednoj tvrtki i istraživanjima svojedobno su pisali svi mediji prije dvije godine dana kada je otkriveno da su rezultati prema kojima je HDZ vodio ustvari bili pogrešni. Grgić se tada branio kako su krivi bili njegovi informatičari koji su krivo prenijeli podatak.

Grgić je bio Sanaderov mladi lav HDZ-a

U Grgićevoj bogatoj biografiji stoji i podatak kako je svojedobno bio voditelj "puča" u udruzi Europski pokret Hrvatska (EPH) i Europski dom Zagreb (EDZ).  Naime, u medijima se nedavno pojavio dokument prema kojem je vidljivo da su tadašnji pučisti u želji da se smijeni Ljubimir Čučić upisali 119 "novih" fiktivnih članova.

Na izvanrednoj godišnjoj skupštini udruge, koja je održana 3. srpnja 2003., "preglasali" su sve ostale članove EPH koji su taj pokret u proteklih 15 godina stvarali. Grgić je tada izabran za predsjednika.

Kreirao stranicu slinic.com

Također, Grgić je poznat i po tome što je kreirao stranicu slinic.com, u kojoj je tražio da mu se jedan od čelnih ljudi SDP-a Slavko Linić ispriča za sve ono što je svojedobno rekao za Otok znanja. Naime, Linić je tada pokušavao dovesti u vezu Grgićev Zapi d.o.o s Otokom znanja. Tada je iznio podatak kako se spremala prodaja Grgićevog Zapija Financijskoj agenciji (FINA) za iznos od 30 milijuna kuna te da je Grgić kupio Otok znanja za svega 30 tisuća kuna.

Navodno je Grgićev Zapi nastao zahvaljujući zaključenju protuzakonitog ugovora s tadašnjim Zavodom za platni promet (ZAP). Njegova tvrtka dobila je pristup tajnim podacima svih poduzeća u Hrvatskoj, koje je nakon toga prodavao na tržištu po vrlo visokim cijenama na CD mediju. Prodaja za 30 milijuna kuna navodno je spriječena u posljednji trenutak.

Obezglavljena televizija: Rasulo na HRT-u

Odlaskom Siniše Grgića Programsko vijeće HRT-a spalo je na samo šest članova. Formalno, Vijeće i dalje može donositi sve odluke osim one o odabiru glavnog ravnatelja HRT-a. Međutim, svaka i najminornija odluka morala bi biti donesena jednoglasno. S obzirom na to da je odlaskom Sanje Modrić, Marine Škrabalo i Damira Grubiše te neodabirom 11. člana vijeća, što je posljedica političkih kalkulacija, vijećnička "ljevica" spala tek na Hašima Bahtijarija, teško je zamisliti da bi Vijeće više moglo donositi ikakve odluke. "Nakon što je rasturio Vijeće, logično je da i on ode", komentar je Hašima Bahtijarija na Grgićev odlazak. Bahtijari, naime, zamjera Grgiću što je Anju Šovagović Despot i Damira Grubišu optužio za sukob interesa nakon što su oni kazali da od HRT-a primaju naknadu za emisije u kojima sudjeluju. Podsjetimo i na to kako Sabor još uvijek nije formalno razriješio dužnosti Sanju Modrić, Marinu Škrabalo ni Damira Grubišu.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.