INDEX ŽELJA Ova djeca preživjela su pakao. Pomozimo im u školovanju, evo što trebaju

PROJEKT INDEX ŽELJA pokrenut je još 2011. godine, a kroz njega ste vi, naši čitatelji, već ispunili tisuće želja djece i starijih iz domova diljem Hrvatske, zatim i stanovnika Banije čiji su domovi stradali u potresu. 

Sada priča ide dalje. 

Index Želja pomaže opremiti djecu za iduću školsku godinu. Budući da su akteri ovih priča mahom maloljetni, odlučili smo maksimalno zaštiti njihove identitete i akciju provesti u suradnji s udrugama od povjerenja koje i inače brinu o višečlanim potrebitim obiteljima. Djeca kojima možete ovdje pomoći su iz socijalno ugroženih obitelji, a neka uz to imaju i razne oblike invaliditeta te poteškoće u obavljanju svakodnevnih životnih obaveza. 

Kako bi se želje ispunile, potrebni ste vi, koji ste toliko puta dosad pokazali da imate moć ostvariti sve ono što se na prvi pogled čini nemogućim.

JELENA, Helena, Emilija, Karlo, Stjepan, Petra, Magdalena, Iris, Lucija, Lorena, Josip i Ema. Imena su to 12 djece, školaraca, dijelom i studenata, koji su preboljeli opake, maligne bolesti. 

Sa sobom nose bolne uspomene s onkologije. Uz to neki lakše posljedice, a neki i trajni invaliditet. Svi su oni u teškoj financijskoj situaciji. Ipak, zajednička im je i neizreciva volja za životom. I učenjem. 

Bez obzira na sve što su prošli, bolest ih nije spriječila da se nastave školovati.

Udruga Jak kao Jakov nastala je nakon smrti uvijek nasmijanog 13-godišnjaka

Knjige su više-manje nabavili, bilježnice su spremne, ali ono što im je izazov su malo skuplje stvari - laptopi. Nemaju posebnih želja kakvi bi trebali biti, ali mi bismo voljeli da budu maksimalno funkcionalni i ispravni. 

Junaci ove naše priče okupljeni su u udrugu Jak kao Jakov. Priča o njenom nastanku malo koga ostavlja ravnodušnim. 

U Karlovcu ju je 2011. godine osnovala Ivančica Rubido, nakon smrti svog trinaestogodišnjeg sina kojeg vidite na ovoj fotografiji, Jakova.

Bolest mu je otkrivena na ljetovanju u Zadru. Borba je trajala 14 mjeseci.

Jakov je za to vrijeme bio jak, vedar, nasmijan dječak koji je volio pričati viceve i sklapati prijateljstva, čak i u bolnici. Tamo je, na Onkologiji, stekao prijateljicu Petru. 

Otišla je ubrzo nakon njega.

Ivančica je tad napisala pjesmu o vitezu i princezi. Zapravo, napisala ih je puno. Ukoričila u zbirku. Kako bi drugi roditelji u sličnoj situaciji znali da ih netko razumije. Kako bi nekome pomogla. Kao što to ona i suprug, uz mnogo volontera, čine kroz udrugu.

Na stotine djece su u sličnoj situaciji i trebaju barem financijsku pomoć

Cilj ove plemenite zajednice iza koje stoji predana Jakovljeva obitelj je pomoći djeci oboljeloj od malignih bolesti, posebno prikupljanjem donacija za male pacijente i njihove socijalno ugrožene roditelje, braću i sestre, koji ne mogu plaćati preskupa liječenja ili ako to učine, njihove obitelji ostanu bez osnovnih namirnica i potrepština. 

Ivančica Rubido kazala nam je da se Jakov borio protiv teškog oblika leukemije i epilepsije. 

"Borio se pjesmom, smijehom i velikom snagom duha i vjere. Upravo ta snaga bila je inspiracija za nastanak udruge. Jakov je iza sebe ostavio pjesmu koju je glazbena grupa Connect obradila pod nazivom Jak kao Jakov te je nastao i istoimeni spot", opisuje nam Ivančica.

Dodaje da je udruga do sada organizirala više humanitarnih akcija kroz koje su pomogli oko 350 oboljele i liječene djece iz cijele Hrvatske, čije su obitelji u teškim financijskim situacijama. 

Jakovljevi mama i tata neprestano pomažu malim pacijentima

Ona i suprug kao da ne spavaju. Facebook profil udruge prepun je aktivnosti kojima se bave kako bi pomogli djeci. Posjećuju bolnice, slažu pakete, izrađuju figurice, šiju odjeću i maske, uoči Uskrsa boje pisanice, za Božić prave kuglice, onda to prodaju na štandovima i prikupljenim novcem pomažu malenim pacijentima.   

"Oboljela djeca za koju skupljamo pomoć dolaze iz financijski ugroženih obitelji"

"Promičemo snagu, optimizam i ljubav spram bližnjih u želji da senzibiliziramo djecu i mlade za socio-emocionalno i humanitarno djelovanje. Udruga ima svoje proizvode (kalendare, čestitke, slikovnice, majice, kape te razne prigodne suvenire - posebno anđele, izrađene na volonterskim radionicama) kojima prikupljamo humanitarnu pomoć za oboljelu djecu. U izradi kalendara za 2022. godinu sudjelovalo je 12 djece, štićenika udruge, koji su prošli teška i dugotrajna liječenja. Nakon oporavka polagano su krenuli prema životu. Mnogi od njih iza liječenja su ostali obilježeni invaliditetom i raznim zdravstvenim poteškoćama", objašnjava Ivančica. 

Osim zdravstvenih problema pred njima su, kako kaže, i brojne druge prepreke.

Uz invaliditet i ostale posljedice opakih bolesti, ova djeca se bore i sa siromaštvom 

Neki dolaze iz razorenih obitelji gdje su na brizi samohranim roditeljima, nekima su roditelji preminuli, neki su bez ijednog roditelja, neki iz potresom pogođenih područja gdje su im stradali domovi. Neki se bore sa školom, učenjem, prihvaćanjem u sredinama u koje su se vratili nakon liječenja.

Jakovljeva mama priča nam kakva je danas u udruzi uloga 12 djece s početka priče:

"Kako bi dali svoj doprinos i pomogli mališanima koji su sada na liječenju, ta su djeca željela sudjelovati u izradi kalendara za 2022. godinu, kojim ćemo prikupljati pomoć za one koji su sada na liječenju. Crtali su, pisali pjesme, poruke i dali dio sebe i svojih misli. Oni su mladi ljudi koji su sada studenti, školarci i pronalaze svoj put kroz život u kojem su već dobili velike bitke. Oni su Jelena, Helena, Emilija, Karlo, Stjepan, Petra, Magdalena, Iris, Lucija, Lorena, Josip i Ema. Velika nam je želja osigurati za njih laptope koji bi im pomogli pri školovanju." 

ŽELJE ŠTIĆENIKA UDRUGE JAK KAO JAKOV 

  • Jelena - laptop
  • Helena - laptop
  • Emilija - laptop
  • Karlo - laptop
  • Stjepan - laptop
  • Petra - laptop
  • Magdalena - laptop
  • Iris - laptop
  • Lucija - laptop
  • Lorena - laptop
  • Josip - laptop
  • Ema - laptop

ŽELITE POMOĆI?

Index će nastojati koordinirati pomoć svima kojima je pomoć potrebna, jedan po jedan slučaj. Naši kapaciteti su ograničeni i u slučaju puno mailova, kojima se nadamo, nećemo moći odgovoriti svima.

Javite nam se ISKLJUČIVO ako ste u mogućnosti ispuniti neku želju u potpunosti. 

Ako želite pomoći donacijom laptopa, javite nam se na indexzelja@index.hr sa subjectom Pomoć za udrugu Jak kao Jakov.

U poruci kratko i jasno napišite kome želite donirati. Ako želja još nije ispunjena, javit ćemo vam se i poslati upute. 

Naglašavamo, nadamo se da ćemo dobiti puno mailova i da nećemo moći odgovoriti na sve. Molimo vas da nam to ne uzmete za zlo i da vas to ne spriječi da se javite i pokušate pomoći nekom drugom.

Udruga Jak kao Jakov pomaže još mnogo djece. Nisu tražili novac, ali bi im sigurno dobro došao. Možete uplatiti na njihov žiroračun, a detalji su na ovoj web stranici.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.