Indija želi povećati izvoz u Rusiju, navodno priprema poticaje za plaćanja u rupijama

Foto: Shutterstock

INDIJA bi mogla osigurati poticaje izvoznicima koji u plaćanjima koriste rupije kako bi potaknula njihovu upotrebu i povećala izvoz u Rusiju, smanjen pod pritiskom zapadnih sankcija, najavljuju izvori u vladi i industriji.

Indijske tvrtke već mijenjaju dolare i eure za azijske valute koje koriste u međunarodnim plaćanjima kako bi izbjegle zapadne sankcije Rusiji nakon njezine invazije na Ukrajinu.

Indijski izvoznici trenutno dobivaju olakšice na dio poreza i carina akumuliranih u cijelom proizvodnom procesu, koje bi sada mogle biti proširene i na robu izvezenu uz upotrebu rupije kao valute, rekli su izvori.

Poticaji bi trebali povećati trgovinu s Rusijom

Izvoznicima će najvjerojatnije biti ponuđen poticaj kakav je uveden za plaćanje konvertibilnim valutama, kao što su dolar i euro, a sada bi vrijedio i za plaćanje djelomično konvertibilnom rupijom, prema kazivanju tri izvora.

Poticaji bi trebali povećati trgovinu s Rusijom nakon što je indijska središnja banka u srpnju uspostavila mehanizam za međunarodna plaćanja u rupijama.

"Ministarstvo trgovine surađuje sa središnjom bankom i odjelom za prihode kako bi omogućilo provedbu transakcija povezanih s rupijama kao realizaciju deviznih transakcija, a u skladu s obavijesti RBI-ja od prošlog mjeseca", rekao je jedan od izvora, visoki vladin dužnosnik.

"Indija želi povećati trgovinu s Rusijom u iduća dva mjeseca za šest do sedam milijardi dolara"

Smjernice se očekuju uskoro i pomoći će ojačati trgovinu s Rusijom, kažu tri izvora, ne precizirajući kada bi mogle biti objavljene.

Neimenovani vladin dužnosnik rekao je da Indija želi povećati trgovinu s Rusijom u sljedeća dva mjeseca za šest do sedam milijardi dolara.

Indijski uvoz iz Rusije, uglavnom sirove nafte, upeterostručen je od 24. veljače i početka ruske invazije na Ukrajinu do kraja srpnja u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje, premašivši 15 milijardi dolara. Izvoz se pak u istom razdoblju smanjio 36.4 posto, na 852.22 milijuna dolara.

Indijsko ministarstvo trgovine, ministarstvo financija i središnja banka nisu odmah odgovorili na zahtjev da komentiraju informaciju o poticajima.