Ines Strenja Linić za Index pojasnila izjavu o alkoholu i trudnoćama

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

DANAS JE u saboru predstavljeno Izvješće o provedbi Nacionalne strategije i Akcijskog plana suzbijanja zlouporabe droga u Republici Hrvatskoj za 2019. godinu.

Ines Strenja Linić govorila je o problemu alkoholizma.

Između ostalog je izjavila:

"Mladi koji krenu u alkohol, koji s 15-16 godina počnu svakodnevno uzimati alkohol, to su mladi koji će napustiti školu, koji će krenuti prema kriminalu, to su mlade djevojke koje će sigurno doživjeti neželjene trudnoće", rekla je.

Javila nam se i objasnila što je mislila

Mostova zastupnica naknadno nam se javila s namjerom da objasni što je točno željela kazati kad je govorila o ovoj temi. Priznaje kako je malo nezgodno ispalo.

"Smatram da mladi za koje društvo neće prevencijom učiniti manje dostupan alkohol i edukacijom objasniti sve posljedice su mladi dio kojih će sigurno napustiti školovanje, biti skloniji nekom kriminalu i kod kojih su mogući problemi u obitelji, a ponekad čak i neželjene trudnoće jer ti mladi imaju manju šansu za bolji život", kaže Strenja Linić za Index.

"Smatram da alkohol pogađa i te mlade koji su u obiteljima u kojima je netko od roditelja alkoholičar pa sam ja pričala o tim mladima koji kopiraju obrasce svojih roditelja koji su alkoholičari, suočeni s financijskim poteškoćama jer su to često destruirane obitelji na više načina. Sve to rezultira da ulaze u jednu sivu zonu izgubljenih mladih koji su najljepše godine proveli na ulici, a ne u sustavu obrazovanja koje će im omogućiti da kvalitetno zakorače u svijet odraslih.

Sve to je previše kompleksno. Ja sam željela govoriti o 200.000 alkoholičara radi kojih pati tri puta više onih koji su članovi njihovih obitelji. I o mladima kojima moramo pomoći da alkohol ne bude izlaz iz teškoća s kojima su suočeni na početku svojih života", kaže Strenja Linić za Index.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.