Inicijativa: Muskov X davao je plave kvačice teroristima

Foto: Shutterstock

Društvena mreža X Elona Muska, bivši Twitter, davao je povlastice za pretplatu označenim terorističkim skupinama i drugima kojima je zabranjeno djelovanje u SAD-u, prema aktivistima inicijative Projekt tehničke transparentnosti (TTP). Njihovi su članovi otkrili je da je X dodijelio plave kvačice računima povezanim s članovima Hezbollaha, među ostalima.

Za 8 dolara mjesečno, kvačica omogućuje duže objave i bolju promociju. X je uklonio neke kvačice nakon prijave, rekavši da je njihova sigurnost "visoka". Muskova odluka da naplaćuje kvačice bila je jedna od najkontroverznijih promjena koje je napravio nakon što je kupio Twitter 2022., a kritičari su rekli da će taj potez pogoršati probleme s dezinformacijama, otvarajući platformu za lažne profile.

Značka je prije bila besplatna, a trebala je pokazati da je platforma društvenih medija potvrdila identitet iza računa. Mnogi od dobitnika bili su novinari, kao i svjetski čelnici i slavne osobe. U nekim slučajevima o je uključivalo ljude koji se suočavaju sa sankcijama u SAD-u, zbog čega je tvrtka došla na matu kritika da daje platformu pogrešnim ljudima i optužbama da krši američki zakon o sankcijama.

Dali plavu kvačicu Hutima

Međutim, sada kada je pokrenut sustav naplate, "X možda pokreće nova pravna pitanja", rekli su iz Projekta tehničke transparentnosti. Kazali su da je X uklonio kvačice s računa koje je identificirao nakon objave izvješća.

TTP je rekao da je račun koji vodi Ansar Allah, poznat kao Huti, također navodno platio za svoju plavu kvačicu. Kvačica je sada uklonjena. Račun ima preko 23.000 pratitelja. Huti su sankcionirani i u SAD-u i u Velikoj Britaniji. Vlada Ujedinjenog Kraljevstva kaže na svojoj web stranici da je sankcionirala Hute "kako bi omeli njihovu sposobnost napada na međunarodne brodove u Crvenom moru i promicali mir, stabilnost i sigurnost Jemena".

"SAD nameće sankcije pojedincima, grupama i zemljama za koje se smatra da predstavljaju prijetnju nacionalnoj sigurnosti. Čini se da X Elona Muska prodaje vrhunske usluge nekima od njih", napisao je TTP u svom izvješću.

Upitna provjera glavnog tajnika Hezbollaha

"Račun s plavom kvačicom koji nosi ime i profilnu sliku Hassana Nasrallaha, glavnog tajnika Hezbollaha, također označava da je 'ID verified', usluga koju X nudi premium pretplatnicima kao način sprječavanja lažnog predstavljanja. X zahtijeva od korisnika dostaviti osobnu iskaznicu koju je izdala vlada i selfie kako bi se potvrdio, iako je nejasno je li Nasrallah to učinio", dodaje se.

Objavljujući na X, tim tvrtke zadužen za sigurnost napisao je da se njegov proces pretplate "pridržava zakonskih obveza", te da su ga neovisno provjerili X-ovi pružatelji usluga plaćanja.

"X je izgubio kontrolu nad svojom platformom"

"Nekoliko računa navedenih u Izvješću o tehničkoj transparentnosti nisu izravno navedeni na popisima sankcija, dok neki drugi mogu imati vidljive kvačice računa bez primanja bilo kakvih usluga koje bi bile predmet sankcija", napisao je X, dodajući da će tvrtka "poduzeti korake ako je potrebno" nakon pregleda izvješća TTP-a.

TTP je odgovorio na objavu rekavši da su, iako neke od organizacija nisu navedene na američkom popisu sankcija, u vlasništvu entiteta koji su pod američkim sankcijama. Direktorica TTP-a Katie Paul izjavila je za New York Times da je to znak da je X "izgubio kontrolu nad svojom platformom".

Vlasnik X-a, Elon Musk - koji je također izvršni direktor Tesle i jedan od najbogatijih ljudi na svijetu, ranije je rekao da želi da platforma bude poput "gradskog trga", zagovarajući pravo na slobodu govora, dok također uklanja ilegalni sadržaj.