Inspekcija zatvorila salon u Splitu jer su frizeri penzioneri: "Kako ćemo preživjeti s tri tisuće kuna?"

Foto: Index

FRIZERSKI salon Zvonko u centru Splita zatvorila je inspekcija rada jer su frizeri penzioneri radili na crno. 

Pečaćenje Zvonka šokiralo je mnogobrojne Splićane koji su se okupili u inicijativi na Facebooku kako bi skupili novac za plaćanje ne baš male kazne od 30 tisuća kuna.

Više od pola stoljeća radi u salonu

Sutra bi Zvonko nakon 15 dana pauze trebao ponovno početi s radom. Što se dogodilo, ispričao nam je 68-godišnji Ivo Bošnjak koji u salonu radi pune 38 godine. Njegov kolega Dušan Inić uz svoje 73 godine starosti skupio je čak 51 godinu staža u salonu Zvonko. Više od polja stoljeća!

"Kolega i ja radili smo na crno i inspekcija nas je uhvatila. Zatvorili su nas 15 dana i odrezali kaznu od 30 tisuća kuna. Obojica smo u mirovini, moja iznosi nešto manje od tri tisuće kuna. Ja, supruga i kći, tisuću i pol kuna dođu režije. Kako preživjeti mjesec s 50 kuna dnevno? To je jednostavno nemoguće", priča nam Bošnjak.

Kako platiti kaznu od 30 tisuća kuna?

Sada su se obojica prijavili, regulirali su svoj status i sutra ponovno otvaraju vrata salona. Dušan je svoju mirovinu morao zamrznuti. Hoće li uspjeti zaraditi dovoljno u salonu? Teško je reći, kaže njegov kolega.

"U našem salonu cijene šišanja su od 20 do 40 kuna, brijanje je 25 kuna. Ljeti je nešto malo bolje, ali tada uglavnom nema naših tradicionalnih mušterija. Radi se također o umirovljenicima, to je populacija koja ne može puno izdvojiti", kaže Bošnjak.

Nema tu, dakle, ni bogaćenja, ni tko zna kakve utaje mega proporcija. Država je udarila na penzionere koji jedva spajaju kraj s krajem i u svojim poznim godinama nemaju što drugo, nego nastaviti raditi posao koji su radili cijelog svog života. Sa 73 godine iza sebe Dušan i njegov tek malo mlađi kolega Ivo uzet će ponovno škare i sutra dočekati svoje mušterije.

A što s kaznom? Do kada je moraju platiti?

"Ne znam, najvjerojatnije će to ići kod prekršajnog suca pa ćemo vidjeti ima li kakve mogućnosti nagodbe da nam se salon ne bi zatvorio", kazao nam je Bošnjak.

Index je od Ministarstva rada zatražio odgovor oko kazne koju je njihova inspekcija potpisala splitskim frizerima, no odgovora ni nakon tjedan dana nema.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.