Institut za javne financije nije dao prolaznu ocjenu Izvješću o radu Milanovićeve Vlade

Foto: FaH

"STARA Vlada je na zadnjoj, 272. redovitoj sjednici, održanoj 14. siječnja 2016. prihvatila Izvješće o radu Vlade Republike Hrvatske i o preuzetim i nepodmirenim obvezama u mandatu predsjednika Zorana Milanovića. Unatoč 2.259 stranica, Izvješću nedostaju ključne informacije o financijskim aktivnostima Vlade i njenim fiskalnim i gospodarskim posljedicama. Izvješće, na žalost, nije pregledno i informativno i ne može poslužiti kao temelj za ocjenu rada Vlade", stav je Instituta za javne financije kojeg potpisuju Anto Bajo iz IJF-a i Marko Primorac s Ekonomskog fakulteta.

Sadržaj bez sadržaja

U analizi se ističe kako se izvješću ne može dati prolazna ocjena te kako je napravljeno samo radi ispunjavanja forme kao i da se radi o "sadržaju bez sadržaja". Isto tako utvrdili su kako je veći dio podataka trebao biti sastavni dio godišnjih izvješća ministarstva i državnih tijela te da nedostaju statistički podaci o fiskalnim pokazateljima. 

"Ovo je Izvješće trebalo sadržavati samo osnovne (agregatne) pokazatelje temeljem kojih se može obaviti ocjena uspješnosti provedbe mjera iz Programa Vlade RH za  mandat 2011.-2015. Izvješće je moralo sadržavati sažetak kao i statistički dodatak s ključnim fiskalnim pokazateljima. Na taj bi se način široj javnosti omogućio jednostavniji i brži uvid u aktivnosti Vlade i ocjenu njenog rada", stoji u analizi Instituta za javne financije.



Zamjerke su i u činjenici da nema cjelovitih informacija o javnom dugu iako su podaci Ministarstva financija prilično detaljni.  Nije jasno zbog čega podaci o dugu i jamstvima ne sadrže posljednji kvartal 2015. kada su kreirane značajne izravne i neizravne obveze.

Nekvalitetno, nepregledno i neujednačeno

Tako je na sjednici održanoj 10. prosinca 2015. „tehnička“ Vlada u rekordno kratkom vremenu (oko 4 minute) zasjedanja donijela odluke o zaduživanju i izdavanju jamstava u iznosu od oko 1,7 mlrd. kuna. Vlada je izdala „božićnu“ obveznicu te donijela Odluku o pokretanju postupka za sklapanje Ugovora o davanju jamstva za zaduživanje HAC-a. Donijete su i odluke o davanju suglasnosti za zaduživanje Gradu Zagrebu i Općini Primošten.

Zamjera se i nekvalitetan i neuredan tehnički format Izvješća. Izvješće je nepregledno i neujednačeno. Tablice i grafikoni u tekstu različitih su boja, a na nekim mjestima tablice su kopirane iz drugih dokumenata pa su teže čitljive.

Gdje su reforme?

"Analizom forme i sadržaja Izvješću se ne može dati prolaznu ocjenu. Preopširni dijelovi Izvješća pojedinih državnih tijela disperziraju fokus i onemogućuju ocjenu rada Vlade u mandatnom razdoblju. Izvješće je trebalo koncizno prikazati rezultate provedbe programa Vlade te provedene reforme na strani prihoda i rashoda", stav je IJF-a.

Nova Vlada bi trebala postojećem Zakonu o postupku primopredaje vlasti dodati Pravilnik kojim bi detaljnije propisala obuhvat i format Izvješća. Osim toga, bilo bi dobro da je „tehnička“ Vlada izradila kratko izvješće o poduzetim financijskim aktivnostima (i njihovim posljedicama) od raspisivanja izbora do prenošenja ovlasti na novu Vladu, stav je Instituta. 
 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.