Institut za rat: Rusi djeluju na sedam fronti. To će odrediti tijek protuofenzive

Foto: EPA

Rusija djeluje duž sedam fronti koje bi mogle odrediti kako će Ukrajina izvesti svoju protuofenzivu, piše u analizi Institut za proučavanje rata (ISW). ISW piše kako su ruske trupe angažirane u pet ofenzivnih operacija.

Te su operacije u Lupjansku, Luhansku, Bahmutu, Avdijivki i zapadnom Donjecku/istočnoj Zaporižji. Ruske obrambene operacije odvijaju se u zapadnoj Zaporiškoj oblasti i Hersonskoj oblasti, objavio je ISW.

Ofenzivne operacije

"U Kupjansku Rusija je obvezala dijelove svoje Zapadne vojne oblasti (WMD) na ograničene ofenzivne operacije u prvom dijelu 2023., iako nisu uspjeli ostvariti operativno značajne dobitke", prema ISW-u.

Dodaju da je 2. motornostreljačka divizija WMD-a vjerojatno raspoređena prema granici Harkivsko-Luhanske oblasti.

"Druga fronta je duž linije Svatove/Kreminna. Tamo je Rusija angažirala dijelove dva vojna okruga - WMD-a i Središnjeg vojnog okruga - kao i dvije zračno-desantne divizije, u neuspješnu ofenzivu u Luhanskoj oblasti koja je kulminirala i postigla samo nekoliko lokaliziranih taktičkih uspjeha", piše ISW.

Treća fronta koju navodi ISW nalazi se u Bahmutu, gradu oko kojeg se mjesecima vode žestoke borbe. 

Četvrta ruska linija bojišnice, kako je opisao ISW, jest osovina Avdijivka-Donjeck, gdje je Moskva angažirala jedinice iz Sjeverne flote, Južnog vojnog okruga (SMD) i dijela Narodne Republike Donjeck. "Međutim, Rusija nije postigla nikakav operativno značajan napredak na ovoj osi 2023. osim marginalnih taktičkih napredovanja oko Avdijivke i unutar Marinke", objavio je ISW.

"U međuvremenu, na južnoj osovini Donjeck/istočna Zaporižja elementi Istočnog vojnog okruga u blizini Vuhledara pretrpjeli su stalne gubitke tijekom opetovanih neuspjelih pokušaja zauzimanja Vuhledara", kaže ISW.

Obrambene operacije

"Što se tiče ruskih obrambenih operacija, Moskva je angažirala SMD elemente i nepravilne formacije na svojoj zapadnoj osi Zaporižje. Vjerojatno će biti manje iscrpljene i degradirane od snaga drugdje na fronti", objavio je ISW. 

Druga fronta je Herson.

"Od ruskog povlačenja iz grada Hersona prošle godine, ovaj sektor fronte je uglavnom statičan", dok su moral, loša obuka i disciplina veliki problemi za Rusiju, posebno jer su kompetentniji konvencionalni elementi angažirani drugdje", navodi ISW.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.