Irak će ponovo ručno prebrojati listiće s izbora na kojima je premijer izgubio

Foto: Hina/EPA

IRAČKI parlament donio je danas zakon kojim se naređuje ručno prebrojavanje glasačkih listića s parlamentarnih izbora održanih 12. svibnja, dan nakon što je premijer upozorio na brojne izborne nepravilnosti.

Taj bi potez mogao otežati osjetljiv proces formiranja nove vlade, povećati rizik od dodatne nestabilnosti u Iraku te sukobiti vladu i parlament s izbornim povjerenstvom koje bi trebalo biti neovisno.

Na izborima je pobijedio nacionalistički klerik Moktada al-Sadr, neprijatelj SAD-a koji se protivi i iranskom utjecaju u Iraku. Lista premijera Haidera al-Abadija, kojeg podržava međunarodna zajednica, bila je treća.

Glasovi su prebrojavani elektroničkim sustavom kako bi se spriječile prevare

Glasovi su prebrojani elektroničkim sustavom koji je zamišljen tako da spriječi prevare, ali se sada upravo on okrivljuje za neregularnosti.

Premijer Al-Abadi u utorak je rekao da je bilo "opasnih" kršenja i da je najveći krivac za to neovisno Središnje izborno povjerenstvo.

Parlament je u srijedu izglasao izmjene izbornog zakona koje prisiljavaju povjerenstvo da glasove prebroji ručno, što je ono ranije odbijalo učiniti.

Izmjenama su također suspendirani čelnici povjerenstva koje će zamijeniti devetorica sudaca.

Vlada je od korejske tvrtke Miru Systems za 135 milijuna dolara kupila elektronički sustav koji se sastoji od 70.000 uređaja koji se koriste diljem zemlje.

Nekoliko političkih skupina sustavu se usprotivilo prije izbora, ali ne i Abadi koji je ga je odobravao i podržavao da se počne koristiti.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.