Iranska nobelovka je u zatvoru preko 12 godina. Sad joj prijeti novo suđenje

Foto: EPA

Zatvorena iranska dobitnica Nobelove nagrade za mir Narges Mohamadi kazala je kako se suočava s novim suđenjem nakon što je optužila tamošnje sigurnosne snage za seksualno zlostavljanje žena, izvijestio je BBC. U poruci iz zatvora Evin, u kojem je zatočena, Mohamadi je rekla da se suđenje odnosi na njezinu objavu u kojoj je osudila ''rat širokih razmjera protiv žena'' koji provodi iranski režim.

Njezin odvjetnik Mostafa Nili rekao je da će se sud sastati danas kako bi se pozabavio novim optužbama za ''širenje propagande protiv Islamske Republike''. Iranski dužnosnici nisu komentirali slučaj.

U svojoj poruci objavljenoj na web stranicama Zaklade Narges, Mohamadi je kazala da je četvrti put unazad nekoliko godina ''odvučena za stol nepravednih i farsičnih sudova'' zbog svojih ''prosvjeda i razotkrivanja vjerskog režima koji napada žene''. Mohamadi je pozvala na javno suđenje uz prisutnost neovisnih novinara, aktivista za ljudska prava, aktivista za prava žena i njezinih odvjetnika.

Nobelovka se neumorno zalaže za prava žena u Iranu. Nalazi se u zatvoru već 12 godina i tri mjeseca, a kazne uključuju i 15 udarca bičem, dvije godine progonstva te razna društvena i politička ograničenja.

Vlasti u Iranu nastavljaju s represijom nad ženama

Unatoč brojim prijetnjama i uhićenjima, Mohamadi je nastavila s kampanjom protiv obveznog nošenja marama za žene.

Dobitnica je Nobelove nagrade za mir 2023. godine za svoj rad u borbi protiv ugnjetavanja žena u Iranu. Njezina djeca preuzela su nagradu u Oslu prošlog prosinca te su pročitala njezin govor koji je prokrijumčaren iz zatvora.

''Ovu poruku pišem iza visokih, hladnih zidova zatvora. Iranski narod će ustrajnošću nadvladati represiju i autoritarizam'', stajalo je u njezinoj poruci.

Dodala je kako mladi Iranci pretvaraju ulice i javne prostore u mjesto širokog otpora, aludirajući na prosvjede koji su započeli 2022. nakon smrti Mahse Amini u policijskom pritvoru zbog navodnog nepropisnog nošenja hidžaba.

Vlasti u Iranu intenzivirale su posljednjih tjedana akciju slamanja otpora kako bi nametnule strogi islamski kodeks odijevanja za žene i uhitile one koje tu naredbu nisu poslušale.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.