Irski učitelj koji ne priznaje nove zamjenice za transrodne učenike opet u zatvoru

Foto: Profimedia

Sud u Dublinu je treći put u zatvor poslao učitelja koji se našao u središtu rasprave oko transrodnih učenika. Enocha Burkea uhitila je jučer irska policija u Wilson's Hospital Schoolu u okrugu Westmeath, nakon što je odbio poštovati ​​sudsku naredbu da se drži podalje od škole. 

Školski odbor smijenio je Burkea s dužnosti nakon spora oko njegovog odbijanja da prizna novi identitet transrodnih učenika. Burke je sinoć doveden na Visoki sud u Dublinu, gdje je sudac zaključio da je prekršio sudski nalog te je naredio ga se prebaci u zatvor Mountjoy.

Burke je optužio sud da mu je uskratio njegova vjerska prava, koja uključuju uvjerenje u postojanje dva spola, muškog i ženskog. "Ovo je izrugivanje pravdi", poručio je sucu. Članovi njegove obitelji bijesno su reagirali kad je izrečena presuda.

U zatvoru proveo više od 400 dana

Wilson's Hospital School u kolovozu 2022. suspendirao je Enocha Burkea nakon javnog sukoba s tadašnjim ravnateljem. Učitelj se usprotivio korištenju novog imena i zamjenice "oni" za učenika koji je želio promijeniti spol. Unatoč suspenziji Burke je nastavio dolaziti u školu. 

Sudac je izdao zabranu kako bi ga spriječio. Učitelj je prekršio zabranu i u rujnu 2022. je zatvoren zbog nepoštovanja suda. Proveo je tri mjeseca u dublinskom zatvoru Mountjoy prije nego što je pušten, ali je ponovno zatvoren u rujnu prošle godine, nakon što se opetovano pojavljivao u školi.

Burkeu je sud rekao da će biti pušten samo ako obeća da će se pridržavati naredbe i držati se podalje od škole, ali on je to odbio učiniti. Slučaj je dobio velik publicitet u Irskoj, podijelivši javnost. Neki smatraju da su Burkeove ustavom zajamčene vjerske slobode ugnjetavane, dok drugi misle kako je njegovo ponašanje u školi i na sudu neprihvatljivo.

Učitelja su mnogi desničarski "anti-woke" komentatori proglasili mučenikom iako se sam Burke ne želi takvim prikazati. Zbog školskih praznika sudac Visokog suda ponovno je oslobodio Burkea u lipnju ove godine, ali ga je upozorio da zabrana ostaje na snazi. Ukupno je u zatvoru proveo više od 400 dana.

"Mrzim zatvor, to je užasno mjesto"

Sudac je izrazio nadu da će Burke razmisliti o situaciji, no učitelj se vratio u školu na početku novog polugodišta. Kad je Sky News razgovarao s njim na vratima škole, Burke je inzistirao na tome da njegovo otpuštanje iz škole nije valjano jer žalbeni postupak nije dovršen te je istaknuo da još uvijek prima plaću. 

Objasnio je kako je u školi da obavi svoju "dužnost", a to je podučavanje. Odgovorio je i na pitanje zašto ne želi poštovati novi rodni identitet učenika. 

"Podučavam svakoga ispred sebe. Podučavam svakog pojedinog učenika. Ali kada mi se naredi, kada mi se kaže da više ne mogu imati svoje vjersko uvjerenje, kada mi se kaže da moram priznati transrodnost umjesto svog uvjerenja, to je jednostavno kršenje mojih prava", naglasio je. 

"Mrzim zatvor, to je užasno mjesto. Izgubite slobodu, iza vrata ste 18 sati dnevno u najboljem slučaju. Jako je težak život za one koji su unutra", opisao je svoj boravak iza rešetaka. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.