Iscurio dokument tajlandske vlade o kineskom cjepivu, ministar potvrdio autentičnost

Ilustracija: EPA

NAKON što je procurio dokument tajlandskog ministarstva zdravstva o učinkovitosti kineskog cjepiva Sinovac, zdravstveni radnici traže da druga doza koju dobiju bude mRNA, odnosno cjepivo Pfizer/BioNTech, piše CNN

Tajlandski mediji objavili su interni dokument, a tajlandski ministar zdravstva Anutin Charnvirakul potvrdio je da se radi o autentičnom dokumentu.

Drugi visoki zdravstveni dužnosnik Opas Karnkawinpong rekao je novinarima da dokument nije autentičan - što je oprečno izjavi ministra. 

Naime, neimenovani dužnosnik u dokumentu navodi kako zdravstvenim radnicima nakon cijepljenja prvom dozom Sinovacovog cjepiva ne treba dati cjepivo Pfizera/BioNTecha kao drugu dozu jer, kako kaže, to bi bilo priznanje da Sinovacovo cjepivo nije učinkovito. 

Većina zdravstvenih radnika u Tajlandu primila je kinesko cjepivo Sinovac, a studija je pokazala je učinkovitost dvije doze u smanjenju smrtnosti i teških simptoma 95 posto. 

"Dajte Pfizer medicinskom osoblju"

Studija je također pokazala da je cjepivo u zaustavljanju zaraze alfa sojem uspješno od 71 do 91 posto. 

Komentar u dokumentu koji je procurio potaknuo je zdravstvene radnike, ali i visoke medicinske dužnosnike da kao drugu dozu traže cjepivo Pfizer/BioNTech. 

Hashtag preveden s tajskog "Dajte Pfizer medicinskom osoblju" na Twitteru je objavljen u više od 624 tisuće tvitova. 

Tajland je nabavio 20 milijuna doza cjepiva Pfizer/BioNTech, a primit će i 1.5 milijuna doza koje su donirale Sjedinjene Američke Države. 

Stručnjaci Svjetske zdravstvene organizacije utvrdili su da je cjepivo Sinovac učinkovito spriječilo zarazu kod odraslih osoba mlađih od 60 godina, ali i upozorili da nema dovoljno kvalitetnih podataka o riziku od ozbiljnih štetnih učinaka. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.