Istarska županija nabavlja pet sanitetskih vozila za hitnu pomoć

Ilustracija: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Vijećnici skupštine Istarske županije danas su na sjednici održanoj u Pazinu jednoglasno prihvatili ugovor o financiranju nabave pet sanitetskih vozila Nastavnom zavodu za hitnu medicinu Istarske županije. 

Od 1. siječnja ove godine Nastavni zavod za hitnu medicinu preuzeo je djelatnost sanitetskog prijevoza koja je do tada bila pod ingerencijom istarskih domova zdravlja, a naslijedili su, kako stoji u obrazloženju, zastarjeli vozni park od ukupno 45 vozila prosječne starosti osam godina.

Zbog toga su u svom zahtjevu naveli da im je u narednom razdoblju nužna intenzivna obnova voznog parka sanitetskog prijevoza, a s obzirom na to da Zavod nema vlastitih sredstava za obnovu voznog parka, sukladno Ugovoru, Istarska županija će tijekom 2024. financirati nabavu pet sanitetskih vozila u predviđenom iznosu od oko 550 tisuća eura.

Izvješće o proračunu

Također, na sjednici je jednoglasno usvojen i prijedlog zaključka o prihvaćanju Ugovora o financiranju izrade glavnog i izvedbenog projekta za izgradnju sedam objekata Nastavnog zavoda za hitnu medicinu Istarske županije, u iznosu od 272.500 eura, za potrebe hitne medicinske službe i sanitetskog prijevoza. 

Govoreći o polugodišnjem izvršenju proračuna Istarske županije, pročelnica za proračun i financije Barbara Škreblin-Borovčak rekla je da je u izvještajnom razdoblju proračun raspolagao sa 123 milijuna eura, što je 50 posto od plana i za 14 posto više nego lani. Utrošeno je 95.5 milijuna eura, što je 39 posto od plana i na razini prethodne godine. 

Na aktualnom satu postavljeno je pitanje o početku radova na adaptaciji i opremanju Odjela za dječju rehabilitaciju u Specijalnoj bolnici za ortopediju i rehabilitaciju Martin Horvat u Rovinju, a prema riječima pomoćnice pročelnice za zdravstvo i socijalnu skrb Davorke Maras-Tkačuk upravo je jučer potpisan ugovor s odabranim izvođačem radova, dok će građevinski radovi početi 25. listopada. Rok za završetak radova je 15 mjeseci pa se okončanje projekta očekuje koncem sljedeće godine.

Pitanje ilegalne radne snage u Istri

Govora je bilo i o nedostatku kadra u zdravstvu i socijali te je Skupština izviještena da je u tijeku savjetovanje sa zainteresiranom javnošću o prijedlogu Programa mjera za zadržavanje i privlačenje ljudskih resursa u javnim zdravstvenim ustanovama i domovima za starije osobe Istarske županije, a pri njegovom okončanju bit će predstavljen i Skupštini Istarske županije. 

Vijećnik Ivan Jakovčić otvorio je pitanje ilegalne radne snage u Istri te je predložio da Županija pokuša riješiti taj problem jer se, kako kaže, radi o humanom, političkom i ekonomskom pitanju, ali i o tome "kako živjeti s ljudima koji su ilegalno kraj nas".  

Vijećnik smatra da im treba pomoći, ali i legalizirati im status na što je župan Boris Miletić odgovorio da će, iako navedeno nije pod ingerencijom Županije, pokrenuti to pitanje na prvoj sjednici Hrvatske zajednice županija, kada budu prisutni i članovi vlade odnosno ministri.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.