Iste večeri kad je ubijen Sulejmani SAD je pokušao ubiti još jednog Iranca

Ilustracija: EPA

ISTE večeri kada su američke vojne snage ubile iranskog generala Kasema Sulejmanija, neuspješno su gađale i još jednog višeg iranskog vojnog dužnosnika u Jemenu, piše CNN. CNN je informaciju dobio od jednog američkog vojnog dužnosnika koji nije rekao ništa o detaljima te neuspjele misije. 

Meta SAD-a bio je financijer i zapovjednik Iranske revolucionarne garde

Istu informaciju objavio je i The Washington Post. Prema njihovim saznanjima, neuspjela meta američke vojske bio je  Abdul Reza Shahlai, financijer i ključni zapovjednik Kuds Iranske revolucionarne garde.

Prošli mjesec predstavnik State Departmenta za Iran Brian Hook objavio je kako nude do 15 milijuna dolara za informacije o financijskim aktivnostima, mrežama i partnerima Abdula Reze Shahlaija.

Iz Pentagona nisu željeli otkriti detalje o operaciji u Jemenu.

SAD traži dodatna objašnjenja od Trumpa

Vijest o dodatnim operacijama u Jemenu došla je u vrijeme kada američki dužnosnici za nacionalnu sigurnost pokušavaju obraniti tvrdnje Trumpove administracije da je Sulejmani ubijen jer predstavlja opasnost za Amerikance. No nedostatak dokaza izazvao je sumnju javnosti o tome je li napad bio opravdan.

Zbog novih saznanja od administracije se očekuju dodatna objašnjenja o ubojstvu Sulejmanija.

Pentagon krivi Sulejmanija i Iransku revolucionarnu gardu za napade na baze koalicijskih snaga u Iraku u posljednjih nekoliko mjeseci. Tako ih je okrivio i za napad 27. prosinca, kada je ubijeno 27 osoba američke i iračke nacionalnosti. Sulejmanija su krivili i za napad na američku ambasadu u Bagdadu koji se dogodio 31. prosinca. A američka vojska ga drži odgovornim za ubojstvo stotina i ranjavanje tisuća njihovih vojnika.

Američka vojska je već ranije vršila napade na Jemen

Što se pak tiče Jemena, američka vojska već ranije je napadala iz zraka tamošnja sjedišta Al Quaide i ISIS-a te je osnovala male protuterorističke timove. Dala je i podršku koaliciji koju predvodi Saudijska Arabija u borbi protiv Huta. Oni pak primaju pomoć od Irana. Isto tako, SAD je optužio Iran da Hutima daje oružje koje koriste u svojim napadima.

Rat u Jemenu započeo je 2015. godine kada su pobunjenici Huti, koji predstavljaju šijitsku manjinu, preuzeli glavni grad Sanu. Kriza je uskoro prerasla u rat u koji se uključila i susjedna Saudijska Arabija. Od 2015. godine ubijeno je više od 91.000 ljudi.

Senat je prošle godine zatražio od Trumpa da prekine sve akcije u Jemenu koje nije odobrio Kongres, no on je uložio veto na tu odluku. 
 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.