Istra je s najmanje zaraženih u narančastom. Treba li gledati stanje po županijama?

Foto: ECDC, HZJZ

OBJAVA nove karte Europskog centra za sprječavanje i kontrolu bolesti, koja je smjestila Hrvatsku u narančastu zonu, umjesto dosadašnje zelene, šokirala je domaći turistički sektor. Nakon toga su čelnici hrvatskog turizma uputili apel u kojemu traže od vlade da urgira i da se dogovori označavanje Hrvatske po regijama.

>> Hrvatska obala više nije zelena na novoj koronakarti EU

Naime, sad ECDC kartu ažurira svakog tjedna. Boje za pojedina područja se određuju kombinacijom broja potvrđenih slučajeva zaraze u proteklih 14 dana na 100 tisuća stanovnika i postotka testirane populacije. Regija s najmanjom incidencijom (broj novih slučajeva na 100.000 stanovnika) u Hrvatskoj je Istarska županija (3).

No, usprkos tome, Istra je označena kao narančasta zajedno s cijelom hrvatskom obalom, što može utjecati na dolazak turista i otkazivanje rezervacija.

Dr. Venus: Ako se netko zafrkava u jednoj županiji, nije u redu da taj kvari sliku drugima

Razgovarali smo s predsjednikom Hrvatskog epidemiološkog društva, dr. Miroslavom Venusom, koji nam je rekao da se zalaže za to da se epidemiološka situacija u Hrvatskoj gleda po županijama, a ne po regiji, kako EU gleda Hrvatsku.

"To je stvar dogovora na razini EU. Ja se zalažem, a i vjerujem da bi svi bili za to, da se situacija gleda po županijama. Ako se netko zafrkava u jednoj županiji i ne sluša, nije u redu da taj kvari sliku drugima. No kad je pregovarano s EU oko toga kako će se pratiti epidemiološka situacija, tad je dogovoreno da se gleda po regijama kako bi Hrvatska bila ujednačena s ostalim zemljama. Da se Hrvatsku gleda po županijama, tad bi i druge zemlje morale imati tako uređeno. To su informacije koje ja imam, međutim, mislim da ECDC u svrhu turizma može odvojiti Hrvatsku po županijama, da bi to zaista bilo dobro. I s epidemiološke situacije, ne samo turističke, treba se gledati po županijama", rekao je dr. Venus za Index.

Istra, koja ima najbolju epidemiološku situaciju u Hrvatskoj, kako smo već naveli, završila je u narančastoj zoni.

 

Šef istarskog stožera: U Istri nismo imali ni na jednom trgu organizirano gledanje Eura

Načelnik Stožera civilne zaštite Istarske županije Dino Kozlevac u razgovoru za Index rekao je da već mjesecima zahtijevaju od hrvatske vlade i Stožera da dogovore s EU da se Hrvatsku označava isključivo po stanju u županijama.

"To je jedino ispravno, koristi od toga imat će županije i cijela Hrvatska radi turizma. Cijelo vrijeme smo na vezi s vladom, županom, rekli su nam da se provode aktivnosti u tom smjeru. Sad sve ovisi isključivo o njima, oni rade na tome. U komunikaciji smo s vladom i Nacionalnim stožerom, znam da još neke zemlje u EU imaju taj problem, a ovise o turizmu.
Hrvatska je sastavni dio EU i očekujem da će se naša vlada izboriti za to", rekao je Kozlevac za Index.

Navodi kako nije u redu da se Istru tretira i gleda u globalu s cijelom obalom.

"Mi u Istri nismo imali ni na jednom trgu organizirano gledanje utakmica Europskog prvenstva. Ovime nam je učinjena velika nepravda jer naši građani podnose teret mjera. Oni ih poštuju i sustav savršeno funkcionira. Stoga nas izuzetno frustrira da smo ušli u narančasto, što je, kao što znamo, korak do crvenog. Nismo imali ni brojne evente. Svi naši stožeri proaktivno rade, nijedan event se ne može održati bez naše suglasnosti. Za neke evente ne možemo dati suglasnost, kad je nemoguće kontrolirati situaciju i pridržavanje mjera. Radimo sve u sinergiji s građanima, lokalnom samoupravom, turističkim zajednicama, organizatorima evenata. Neke jednostavno nismo mogli dopustiti. Jako nam je bitno održati dobru epidemiološku situaciju", rekao nam je Kozlevac.

Navodi kako je Istri, ali i cijeloj Hrvatskoj turizam izuzetno važan kako bi se osigurali prihodi za jesen.

>> Ovo su hitni zahtjevi turističkog sektora za vraćanje Hrvatske u zeleno

Podsjetimo i kako je kompletan turistički sektor u Hrvatskoj danas uputio zajednički apel vladi i građanima sa zahtjevima koji bi omogućili Hrvatskoj, kako navode, vraćanje u zeleno. Upravo je razdvajanje Hrvatske po županijama i gledanje epidemiološke situacije isključivo po županijama jedan od njihovih zahtjeva.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.