Istraga nakon dva mjeseca: Policija u Kanadi ubila bebu dok je pucala na oca

Ilustracija: EPA

GOTOVO tri mjeseca nakon oružanog obračuna u ruralnoj Kanadi, policijski nadzornik zaključio je kako je za smrt jednogodišnje bebe, koja je upucana kada su snage sigurnosti zapucale na kamionet njena oca, kriv policijski metak.

U njihovom prvom javnom obraćanju u četvrtak, iz posebne istražne jedinice Ontarija rekli su da je detaljni pregled dokaza ukazao na to da je policijska pucnjava uzrok djetetove smrti 26. studenog prošle godine.

"Po primanju i pregledu dodatnih forenzičkih dokaza u ovom slučaju, uključujući rezultate postmortalnog pregleda djeteta i izvješća koja je Centar za forenzičke znanosti pripremio za analize provedene u vezi s mrljama krvi u kamionetu, kao i revidiranje putanje hitaca koji su pogodili kamionet te vatrenog oružja, čahura i projektila, SIU danas može potvrditi da je smrt djeteta rezultat pucnjave policije ", rekao je nadzornik.

Policajci stigli na dojavu o otmici djeteta

Incident je započeo kada su službenici na području Kawartha jezera došli u ophodnju povodom kućne svađe. Policiji je rečeno da je otac oteo jednogodišnjeg sina te kako je potencijalno naoružan.

Nakon što je policija pokušala zaustaviti očev kamionet, on se sudario s policijskim automobilom i jednim drugim vozilom. Tada su trojica policajaca zapucali puškom prema kamionetu, navodi SIU.

Dječaka, koji je bio na stražnjem sjedalu, pogodio je metak te je preminuo na mjestu događaja. Policijski metci su također pogodili i 33-godišnjeg oca koji je tjedan dana kasnije preminuo od ozljeda. Ni dijete ni otac nisu imenovani. Istražitelji su s mjesta događaja zaplijenili dvije policijske puške i jedan pištolj, kao i pištolj iz kamioneta.

Policajci koji su pucali se branili šutnjom

Nalazi SIU-a dolaze 77 dana nakon pucnjave, a njima je prethodio nedostatak transparentnosti tijekom same istrage. Prošli mjesec SIU je rekao da nitko od policajaca koji su pucali na kamionet nije pristao na razgovore, dodajući da za to nisu imali zakonsku obvezu.

"Svi smo shrvani kada dijete tragično umre", rekla je okružna policija u izjavi nakon zaključka SIU-a da su policajci odgovorni za smrt dojenčeta.

Zasad nisu podignute optužnice, a SIU kaže da nastavlja s istragom incidenta.

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.