Istražitelji otkrili povezanost između pariških i belgijskih terorista s napadom na SAD 11. rujna

Foto: YouTube, Hina

ISTRAŽITELJI i dalje neumorno rade na rasvjetljavanju međunarodnog islamističkog lanca koji stoji iza napada u Belgiji i Francuskoj. Sada su, piše Independent, pronašli vezu koja neke ljude bliske ovom napadu povezuje s najgorim terorističkim napadom na SAD u povijesti, onim iz rujna 2001. godine.

Prošlog tjedna je u Birminghamu i na aerodromu Gatwick uhićeno petero ljudi, četiri muškarca i žena, koje se povezuje s napadima u Belgiji i Francuskoj. Njihovi identiteti još uvijek nisu poznati. Uhićenje je izvršeno nakon što se otkrilo da su dva napadača na Pariz prošle godine boravila u Engleskoj.

Istražitelji imaju razloga vjerovati da se veze između britanskih i francuskih te belgijskih islamista protežu preko 15 godina u prošlost. Te su veze, smatraju obavještajci, postale snažnije nakon 2011. i početka rata u Siriji.

Jedan od uhićenih nakon napada na Bruxelles je i Abdelramane Amerouud koji je upucan od strane policije jer je navodno pokušao iskoristiti kćer kao živi štit te je odbio predati ruksak za kojeg se sumnjalo da je napunjen eksplozivom. Ameroud je navodno bio dio plana za novi napad u Francuskoj.

Francuskim vlastima Ameroud je itekako poznat. On je 2005. godine osuđen na sedam godina zatvora zbog umiješanosti u ubojstvo Ahmeda Shana Massouda, afganistanskog mudžahedina. On je bio jedan od najistaknutijih osoba u borbi protiv talibana u Afganistanu, a u samoubilačkom napadu ubijen je 9. rujna 2001. godine. Štoviše, njegovo ubojstvo naredio je Osama Bin Laden.

Istražitelji još uvijek otkrivaju mrežu i kontakte džihadista odgovornih za posljednje napade, a to će, sasvim sigurno, rezultirati novim informacijama koje će rasvijetliti petnaestak godina staru džihadističku mrežu diljem svijeta.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.