Institut za rat: Rusi se pripremaju za drugu fazu ofenzive, evo kad kreće

Foto: ISW

U novoj analizi stanja na bojištu Institut za proučavanje rata (ISW) procijenio je da su ruske snage intenzivirale svoje napore da zauzmu operativno značajan grad Časiv Jar. ISW navodi da su Rusi trenutno najviše fokusirani na zauzimanje dva grada - Časiv Jara i Vovčanska.

Rusko zauzimanje Časiv Jara bilo bi operativno značajno jer bi ruskim snagama osiguralo povoljne položaje za pokretanje naknadnih ofenzivnih operacija prema Kostjantjinivki i Družkivki, gradovima koji čine južni dio ukrajinskog obrambenog pojasa.

Ruske snage se vjerojatno pripremaju za drugu fazu ofenzivne operacije u sjevernoj Harkivskoj oblasti, piše ISW. Vjeruje se da bi ruske snage tu fazu mogle pokrenuti nakon zauzimanja Vovčanska.

Rusi će možda morati pokrenuti nekoliko valova taktičkih napada da bi postigli cilj operacije u sjevernoj Harkivskoj oblasti, navodi ISW. Ruski prioritet trenutno je zauzimanje Vovčanska jer je to vjerojatno jedan od preostalih taktičkih ciljeva prve faze ofenzivnih operacija, dodaje ISW.

Rusko vojno zapovjedništvo vjerojatno je odabralo zauzimanje Vovčanska kao jedan od ključnih taktičkih ciljeva prve faze ofenzivne operacije jer se radi o najvećem naselju neposredno uz granicu. Ruskim snagama bi zauzimanje grada pružilo bazu za pokretanje druge faze ofenzivne operacije, zaključuje ISW.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.