Italija američkoj kompaniji za AI zabranila prikupljanje osobnih podataka

Foto: Replika.com

TALIJANSKI regulator izvijestio je da je američkoj kompaniji za umjetnu inteligenciju Replika zabranio prikupljanje osobnih podataka za kreiranje "virtualnog prijatelja", upozorivši na rizik za maloljetnike i emocionalno krhke osobe.

Startup Replika osnovan je 2017. u San Franciscu, a klijentima nudi avatare za razgovor. Njegova besplatna aplikacija naišla je na dobar odaziv među govornicima engleskog jezika, a kompaniji donosi oko dva milijuna dolara prihoda mjesečno zahvaljujući prodaji dodatnih funkcija, poput razgovora u kojima avatar koristi glas.

Italija upozorava na rizik za maloljetnike

Replika u oglasima tvrdi da virtualni prijatelji mogu poboljšati emocionalno stanje korisnika. Talijanski regulator smatra pak da intervencija u raspoloženje "može povećati rizike za pojedince koji su još uvijek u fazi razvoja ili su emocionalno krhki".

Upozorili su i da aplikacija ne uključuje mehanizam provjere dobi korisnika. Replika ujedno krši europske propise o privatnosti i nezakonito obrađuje osobne podatke, naglasili su regulatori krajem prošlog tjedna, objasnivši da aplikacija nije utemeljena na ugovorima jer ih maloljetnici ne mogu potpisivati.

Autori Replike, američka tvrtka Luka, moraju regulatoru u roku od 20 dana dostaviti izvješće o mjerama koje su poduzeli kako bi ispunili njihove zahtjeve. U protivnom im prijeti kazna u visini do 20 milijuna eura, odnosno do četiri posto globalnog godišnjeg prometa.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.