Italija željela graditi 3.3 km dugačak viseći most do Sicilije. Pojavili se problemi

Ilustracija: EPA

Talijanski tužitelji pokrenuli su istragu o planu vlade da izgradi skupocjeni most koji bi povezao Siciliju s kopnom. Odluka o otvaranju istrage dolazi nakon što su oporbeni zastupnici podnijeli tužbu. Istraga, koju je jučer pokrenuo ured javnog tužitelja u Rimu, usredotočena je na "aktivnosti planiranja i izvedbe" mosta i naglašava "nedostatak transparentnosti" tijekom projektiranja onoga za što zagovornici kažu da bi bio najdulji viseći most na svijetu.

Projekt je pokrenuo Matteo Salvini, čelnik krajnje desne stranke Liga, nekoliko dana nakon što je imenovan za ministra infrastrukture 2022. Izgradnja navedenog mosta bila je želja mnogih talijanskih čelnika u prošlosti, uključujući fašističkog diktatora Benita Mussolinija, piše Guardian.

Salvini: Otvorilo bi se 100.000 radnih mjesta

Prethodne vlade su više puta odustajale od projekta visokih troškova, inženjerske neizvedivosti te zabrinutosti oko infiltracije mafije i utjecaja na okoliš. Područje na kojem bi se gradio most dug 3.3 kilometara ima jednu od najviših razina seizmičkog rizika u Europi.

Salvini, koji procjenjuje da bi troškovi gradnje bili oko 12 milijardi eura, kritizirao je oporbene zastupnike zbog podnošenja tužbe. Naglasio je kako bi projekt stvorio približno 100.000 radnih mjesta. "Samo je u Italiji moguće voditi političku bitku oko mosta", požalio se. 

"Most preko Mesinskog tjesnaca je potreban kako bi se milijuni Sicilijanaca ujedinili s ostatkom Italije. Manje bi se zagađivalo i putovalo brže. Demokratska stranka podnijela je tužbu jer želimo izgraditi most, što je pravo milijuna Talijana", dodao je. 

Seizmički aktivno područje

Težnja za izgradnjom mosta može se pratiti unazad do antičkih vremena, a Rimljani su jedini za koje se smatralo da su možda uspjeli postići takav podvig. Pisac i filozof Plinije Stariji napisao je da je 251. godine prije Krista izgrađen most od čamaca i bačava za transport 140 slonova sa Sicilije u Rim koje su Rimljani zarobili od Kartažana tijekom prvog punskog rata.

Kroz povijest su razni čelnici, uključujući Mussolinija i bivšeg premijera Silvija Berlusconija, razmišljali o povezivanju Sicilije s kopnom. U studiji iz 2021. znanstvenici su pronašli rasjed na morskom dnu Mesinskog tjesnaca za koji se smatra da je 1908. uzrokovao potres u kojem je poginulo više od 80.000 ljudi. 

Radilo se o jednoj najvećih seizmičkih katastrofa u Europi 20. stoljeća. Ipak, Salvini je odlučan oko provedbe plana. Kad je danas upitan da procijeni vjerojatnost izgradnje mosta, na ljestvici od nula do 100, Salvini je odgovorio: "100."