Ivić slijepima ukinuo besplatne HAC-ove kartice: Oni su pokretni, neka se voze javnim prijevozom

MINISTARSTVO branitelja, obitelji i međugeneracijske solidarnosti odlučilo je skinuti slijepe osobe s popisa onih koji imaju pravo na smart kartice HAC-a koje im omogućavaju besplatno korištenje autocesta u zemlji.

Prema izjavi ministra Tomislava Ivića, takve su se kartice do sada davale osobama s invaliditetom, odnosno onima koje imaju problema s kretanjem, a slijepe osobe to nisu. Stoga su te osobe izostavljene s popisa osoba s invaliditetom koje i dalje mogu na korištenje dobiti besplatne HAC-ove kartice.

"Slijepe osobe su pokretne i mogu koristiti javni prijevoz!"

"Takva prava svugdje se omogućuju osobama koje imaju problema s kretanjem, s mobilnošću. Slijepe osobe su pokretne, nemaju problem s kretanjem, mogu koristiti i javni prijevoz, što mnoge od njih i čine. Ne kažem da te osobe nemaju teški invaliditet, naravno da imaju, ali mogu hodati i kretati se za razliku od osoba kojima je invaliditet vezan uz noge. Njima je automobil jedino sredstvo kretanja, svojevrsno ortopedsko pomagalo, i zato smo tim osobama omogućili ovu povlasticu, a drugima nismo", objasnio je ministar Ivić Novom listu.

On smatra kako ta odluka, koja je slijepe osobe pogodila toliko da su iz Hrvatskog saveza slijepih čak najavili štrajk glađu, nije sporna te da je do sada Hrvatska imala "preliberalna rješenja", odnosno da je popriličan broj osoba bio oslobođen plaćanja cestarine.

"Vodili smo se praksom drugih država, gotovo niti u jednoj europskoj zemlji slijepe osobe nemaju ovo pravo", tvrdi ministar i dodaje da će ipak zajedno s ministrom Kalmetom održati sastanak s predstavnicima Hrvatskog saveza slijepih i ponovno razmotriti problem. Predstavnici Saveza su prihvatili poziv, a predsjednik Saveza slijepih Vojin Perić je rekao kako će ministrima pokušati objasniti svoj položaj u Hrvatskoj.

Pročitajte više