Ivica Kostović: Dokumente sam dao zapečatiti jutro nakon Tuđmanove smrti

"SVE DOKUMENTE iz Ureda predsjednika dao sam zapečatiti jutro nakon Tuđmanove smrti, na profesionalan način i uz prisutnost povjerenstva", rekao je zadnji Tuđmanov predstojnik ureda Ivica Kostović, gostujući večeras u HTV-ovom Dnevniku 3.

Kostović tvrdi da se sve dokumente kod klasificiranja prvo otpečatilo, popisalo, a onda ponovno zapečatilo, tako da je svaki dobio svoj broj.

Kao jedini izuzetak koji nije na taj način provjeren i zaštićen, naveo je 600 do 700 vrpci koje, tvrdi, nitko nije mogao preslušati, da bi poslije od haških istražitelja čuo da su na preslušavanju tih vrpci radili čitavih godinu dana.

Kako je Tuđman bio i predsjednik HDZ-a, dokumentacije je predana i stranačkim kolegama, među kojima je Kostović večeras spomenuo Vladimira Šeksa, Dragu Krpinu i Ivu Sanadera. 

"Nisam dalje pratio sudbinu dokumentacije, ali su me prošli srsi kad sam vidio što rade s onim što smo brižljivo prikupljali", rekao je Kostović, ne precizirajući na koga konkretno misli.

Tuđmanov šef ureda kazao je da je Carla Del Ponte preko Gorana Granića iz koalicijske Vlade tražila da joj Šeks preda dijelove dokumentacije iz Ureda predsjednika, no Šeks je to navodno odbio. Šeksa je dokumentacija tada dopala jer je nakon Tuđmanove smrti kratko bio v.d. predsjednika HDZ-a. Kostović je kazao da je Šeks kao pravnik znao da haškoj tužiteljici ne treba neselektivno davati dokumentaciju.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.