Ivici Puljku stigla još jedna kazna od 100.000 kuna. Odvjetnica: Ovo je osveta HDZ-a

Foto: Miroslav Lelas/PIXSELL

NAKON što je splitskog gradonačelnika Ivicu Puljka koncem veljače dočekalo rješenje Građevinske inspekcije u kojem piše da iz svog džepa mora platiti kaznu od sto tisuća kuna, jučer mu je stigla još jedna kazna istog iznosa. Uz nju, njemu i Gradu Splitu pristigle su prekršajne kazne za isti slučaj u iznosu od 400 odnosno 4000 eura.

Kazne su bazirane na greški koju je počinila HDZ-ova vlast

Podsjetimo, radi se o kaznama Građevinske inspekcije zbog nepravilnosti prilikom radova u zaštićenoj park-šumi Marjan koji su započeli za vrijeme mandata Puljkovog prethodnika, HDZ-ovog Andre Krstulovića Opare, koji se cijelog projekta ne sjeća.

Grad Split je za vrijeme Oparinog mandata, u ožujku 2021. godine, ugovorio radove na vodovodnoj mreži Vile Dalmacija, koja se nalazi u zaštićenoj park-šumi Marjan, i to na temelju Pravilnika o jednostavnim građevinama, bez građevinske dozvole. Radovi su se počeli izvoditi nakon dolaska Puljka na vlast.

>> Imamo dokumente. Evo zašto je Ivica Puljak osobno kažnjen sa 100.000 kuna

U međuvremenu je Grad Split, prema direktivi Građevinske inspekcije, izvršio sanaciju radova te pokrenuo postupak ishođenja dozvole i već je dobio suglasnost konzervatora, kao i suglasnost Županije.

Odvjetnica: Drugo rješenje je skandalozno jednako kao i prvo

Odvjetnica Viktorija Knežević nakon čitanja rješenja inspekcije s kraja veljače, a kojim je Puljku izrečena kazna od 100.000 kuna, kazala nam je da je to rješenje tehnički katastrofalno napisano te da iz njega odvjetnici mogu samo nagađati što inspekcija misli.

Na upit jesu li možda drugo rješenje i kazna koju je dobio ispravak prvog rješenja, Knežević kaže da je ovo novo rješenje s novim datumom, dakle nova kazna jer prvo rješenje, prema njezinim informacijama, nije poništeno.

"Prvo rješenje je bilo napisano ispod svake minimalne razine pismene komunikacije. Novo rješenje je tehnički pismenije, ali je isto tako skandalozno. Kazniti gradonačelnika koji ispravlja greške svojih prethodnika. Ovo je teška zloupotreba institucija, položaja i ovlasti.

Inspekcija teoretski može kažnjavati na ovakav način, ali suštinski za to nema opravdanja. Pa očito je da Puljak nije kriv i da za to ima dokaze. Ovo je čisto maltretiranje i školski primjer otete države koja ne funkcionira kada treba", kazala nam je odvjetnica Knežević.

"Ovo je osveta HDZ-a Ivici Puljku"  

Knežević kaže da je uvjerena da se radi o osveti zbog Puljkovog uvođenja reda u Split. Smatra da je sve povezano s izgradnjom najveće zgrade u Splitu, Dalmatia Towera, čijem je investitoru bivša, HDZ-ova vlast, dozvolila nadogradnju čak 10 katova više, čemu se Puljak usprotivio. 

Naime, investitor i Grad trenutno se spore oko gabarita tog nebodera, a Grad ne želi izdati uporabnu dozvolu dok se neboder ne svede u, kako navodi, zadane gabarite. Što se tiče eventualnih razgovora s investitorom, Puljak je poručio da je politika njegove gradske uprave da se ne sastaju s onima koji imaju nepodmirena dugovanja prema Gradu.

Odvjetnica Viktorija Knežević/Foto: Grgo Jelavić/PIXSELL

"Svaki urbanistički plan određuje gdje se što i kako može graditi, uključujući i onaj Grada Splita. Međutim, on ima i jednu uredbu koja kaže da se investitoru može odobriti građevinski bonus. Sukladno tome, investitoru se u dva navrata dozvoljavala gradnja deset dodatnih katova na splitskom tornju.

Međutim, u uredbi piše da se urbanistički bonus može odobriti onom investitoru koji se obveže da će učiniti nešto što je od javnog interesa, a koliko je nama poznato, investitora se nije obvezalo za ništa, a dva puta mu je odobren bonus.

Ovo je odmazda i udar na osobu koja provodi red i koja je odbila raditi po principu "ruka ruku mije" odnosno "nemojte mi vas i nećemo ni mi vas". To je kao da dođete raditi u tvrtku koja je dosad sve radila nezakonito i vi krenete raditi zakonito. Naravno da možete očekivati da će vam podmetati nogu na svakom mogućem koraku", komentirala je za Index odvjetnica Knežević. 

Puljak: Cijela HDZ-ova država se odlučila obračunati s nama

Ivica Puljak za Index je komentirao novopristiglo rješenje i još jednu kaznu. Kaže da se "cijela apsurdna HDZ-ova država odlučila obračunati s njima".

"Sad na tjednoj bazi štancaju apsurdna rješenja i kazne s očitom namjerom da nas unište. Napisali su novu kaznu od 100.000 kuna potpuno suprotnu prvoj i stavili me u situaciju da me, što god napravim, čeka nova kazna za nepostupanje od 120.000 kuna. A usput su dodali još jednu novu kaznu od 3000 kuna.  

Za sada su ispisali 203.000 kuna kazni i najavili dodatnu od 120.000 kuna. Sve za posao koji sam primopredajom preuzeo od povjerenice vlade kao obavljen i gotov. Nemaju nam što drugo naći pa nam sad lijepe kazne za tuđe grijehe", kaže.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.