Iz Kaštela komentirali fekalije u moru, kažu da su krivi nesavjesni pojedinci

PRIZOR fekalija kako ulaze u more na najvećoj plaži Pajićevo u Kaštel Starom zgrozila je javnost u aglomeraciji Kaštela koja broji oko 40.000 ljudi i zahvaljujući 17 kilometara obale velikim dijelom živi od turizma.

Prema navodima čitatelja, more na toj plaži nakon svake kiše puni se fekalijama koje donosi potok, što se vidi na videosnimci koju smo jučer objavili. 

Čitatelj nam je poslao snimku iz Kaštela: "Već 15 minuta fekalije izlaze u more"

Na koji način Kaštela kani riješiti taj problem? Na naš upit glasnogovornica Kaštela danas nam je odgovorila: "Nakon poziva građana, djelatnici komunalnog redarstva Grada Kaštela stigli su na spomenutu lokaciju i utvrdili da je ispust aktivan. Potom su odmah obavijestili sanitarnog inspektora koji prilikom sumnje na ispuštanje fekalija izlazi na teren, sastavi zapisnik i na kraju kažnjava nesavjesne građane. U ovakvim slučajevima, inspekcija Ministarstva zdravstva postupa prema Zakonu o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti, pri čemu se inspekciji pod prijetnjom sankcija od 30.000 do 80.000 kuna, treba omogućiti ulazak na privatne posjede i provođenje mjera."

Visoke kazne nesavjesnim pojedincima

Gradonačelnik Kaštela Denis Ivanović, navode, putem medija je u nekoliko navrata poslao apel građanima da prijave svaku sumnju na ilegalne ispuste u more jer se situacija može popraviti jedino u suradnji s građanima i naplatom visokih kazni nesavjesnim pojedincima.

Gradske vlasti vjeruju da kakvoća mora neće biti upitna kad se realizira projekt aglomeracije, odnosno postave kolektori. Grad Kaštela je u kontinuiranom kontaktu s nadležnima iz Vodovoda i kanalizacije kako bi se ubrzao postupak izgradnje, uvjeravaju nas.

"Prema informacijama iz ViK-a, upravo su odobrena europska sredstva za projekt aglomeracije, odnosno izgradnju kanalizacijske mreže na području Kaštela tako da će tijekom kolovoza biti raspisan natječaj za izvođenje radova, što znači da bi u idućih nekoliko godina trebala biti izgrađena cjelokupna kanalizacijska mreža, nakon čega kakvoća mora više neće dolaziti u pitanje", poručili su iz Grada Kaštela.

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.