Izbjegli Srbi iz Hrvatske: Hrvatska je jedina iz bivše SFRJ koja nam je oduzela stanarska prava

ASOCIJACIJA izbjegličkih i drugih udruženja Srba iz Hrvatske smatra da program stambenog zbrinjavanja, kojeg je donijela Vlada RH ne može biti zamjena za oduzeta stanarska prava. "Hrvatska je ovaj program donijela da bi zavarala međunarodnu zajednicu i izigrala potpisane bilateralne i međunarodne ugovore", priopćila je ta asocijacija, nakon informacije da će srpski povratnici u Hrvatskoj, koji su dobili stanove kroz program stambenog zbrinjavanja ih morati otkupiti.

Hrvatska je jedina republika koja je oduzela Srbima stanarska prava

"Srpske izbjeglice i prognanici iz Hrvatske godinama ukazuju da je Hrvatska jedina od svih republika bivše SFRJ oduzela svojim državljanima srpske nacionalnosti stanarska prava što je bilo u funkciji sprečavanja povratka i etničkog čišćenja", smatraju u Asocijaciji.

Prema njihovu stajalištu Hrvatska bi trebala ispoštovati preuzete obaveze, a ne nuditi otkup. Asocijacija tako očekuje od međunarodne zajednice da uvjetuje Hrvatskoj da naturalna ili novčana restitucija bivšim nosiocima stanarskog prava bude uvjet za njen ulazak u EU. Srbi iz Hrvatske neće se moći vratiti, niti integrirati u novoj sredini, zaključuje Asocijacija te poziva predstavnike Srba u Hrvatskoj da zaštite njihove interese.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.