Izliječen Vukovarac zaražen opasnim virusom Zapadnog Nila, nema više zaraženih u Hrvatskoj

Foto: Shutterstock

NAKON što je Hrvatski zavod za javno zdravstvo priopćio da se na slavonskom području pojavio slučaj infekcije virusom Zapadnog Nila koji prenose komarci, Osječani, ali i Vukovarci imali su puno razloga za zabrinutost.

Iz osječkog Kliničkog bolničkog centra, gdje je oboljeli 65-godišnjak iz Vukovara hospitaliziran, stižu dobre vijesti. Pacijent je izliječen i vratio se kući, a drugih slučajeva oboljelih osoba u osječkom KBC-u nema, javlja Glas Slavonije.

"Pacijent je u našu bolnicu primljen prije tri tjedna i imao je znakove neurološke patologije. Nakon liječničkih pretraga utvrđeno je da se radi o infekciji izazvanoj virusom Zapadnog Nila pa je serologija upućena u Zagreb na analizu. Ondje su virolozi potvrdili da je riječ o toj infekciji, a u svim takvim slučajevima mi upućujemo nalaz na dodatnu potvrdu u talijansku Padovu", izjavio je dr. Vlatko Kopić, v.d. ravnatelja osječkog KBC-a, dodajući da se konačna potvrda očekuje za otprilike dva tjedna.

Virus Zapadnog Nila posebno opasan za one iznad pedesete

Pacijent se u međuvremenu oporavio, a u bolnicu je primljen sa znakovima encefalitisa, odnosno upale mozga, a zamijećena je i smetenost, vrtoglavica te zanošenje i slabost u desnoj strani tijela. Dobro se oporavio i u kućnom okruženju čeka nalaze iz Padove.

Dr. Kopić dodao je kako je u osječkom KBC-u prije tri godine zbog virusa Zapadnog Nila hospitalizirano sedam bolesnika, a prije dvije godine dva su liječena u Zagrebu. Komplikacije se događaju kod osoba iznad pedesete godine života.

"Ako se infekcija zabilježi kod mlađe osobe, moguće je da dođe do osipa i povišene tjelesne temperature, a stariji su zbog slabijeg imuniteta podložni većim posljedicama i simptomatologiji neurološkog sustava. Naši su djelatnici pokazali stručnost i brzo su reagirali, a nadamo se da će ovaj slučaj biti i jedini", rekao je dr. Kopić.

U susjednoj je Srbiji četrnaest pacijenata oboljelih zbog virusa Zapadnog Nila dok se troje pacijenata vode kao "vjerojatno oboljeli". Prema podacima Instituta "Batut", sve je veći i broj mjesta gdje su pronađeni zaraženi komarci u Srbiji. Dokazano je da ih ima u Beogradu, Novom Sadu, Pančevu, Šapcu, Smederevu i Požarevcu.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.