Izrael u UN-u pustio snimku Hamasovog napada: "Na njoj je djelatnik vaše agencije"

Izrael je podupro svoje optužbe za terorizam protiv Agencije UN-a za palestinske izbjeglice (UNRWA) na Općoj skupštini UN-a kada je ambasador tijekom svog govora prikazao video snimku djelatnika UNRWA-e u Izraelu 7. listopada prošle godine. Snimka, koju je veleposlanik Izraela Gilad Erdan reproducirao na tabletu prikazuje dvije osobe kako podižu nešto što izgleda kao beživotno tijelo u vozilo. Diplomat je rekao da je jedan od muškaraca radio kao socijalni radnik za Agenciju. 

"Od 13.000 zaposlenika UNRWA-e u Pojasu Gaze, stotine su aktivni teroristi, a dvanaest posto su članovi Hamasa ili Islamskog džihada u Palestini", rekao je Erdan. Izraelski veleposlanik ustvrdio je da je UNRWA instrument Hamasovog "terorističkog stroja". Izrael optužuje desetak zaposlenika UNRWA-e za umiješanost u terorističke akcije koje je 7. listopada izveo islamistički Hamas.

Zapadne zemlje zamrzle financiranje agenciji

Zbog optužbi je nekoliko zapadnih zemalja zamrznulo isplate UNRWA-i, uključujući dva najveća donatora, SAD i Njemačku. Glavni tajnik UN-a Antonio Guterres nazvao je optužbe vjerodostojnima i obećao sveobuhvatno pojašnjenje. S nekoliko zaposlenika odmah je prekinuta suradnja.

Prema informacijama dpa, izraelske vlasti su UN-u u siječnju dostavile dvanaest imena i geopodatke telefona od 7. listopada. Ujedinjeni narodi su ih provjerili i utvrdili da podupiru sumnju.

Militanti Hamasa ubili su 1200 ljudi na jugu Izraela i oteli 253 u svome napadu 7. listopada, rekao je Izrael. Izrael je odgovorio vojnim napadom na Gazu u kojem je stradalo više od 30.000 Palestinaca, prema podacima ministarstva zdravstva enklave.