Izraelka na Facebook stavila svoje slike sa vezanim Palestincima



BIVŠA pripadnica izraelske vojske Eden Aberjil na svoj je osobni profil na društvenoj mreži Facebook objavila sliku na kojoj je snimljena u uniformi uz nekolicinu Palestinaca vezanih ruku i s povezom preko očiju.

Slike su ubrzo obišle svijet i izazvale zgražanje, posebno među predstavnicima izraelske vojske i palestinskih organizacija. Naime, kako prenose svjetski mediji, na fotografijama je vidljivo da se izraelska vojnikinja izruguje Palestincima, iako nema dokaza fizičkog i psihičkog zlostavljanja zarobljenika. Na jednoj od njih mlada žena u uniformi ležerno, prekriženih nogu, sjedi uz vezanog Palestinca zavezanih očiju i unosi mu se u lice, a na drugoj sa smiješkom gleda direktno u kameru, a iza nje sjede tri također vezana Palestinca, koji na očima imaju poveze.

Fotografije osudili i Izreaelci i Palestinci

Ovo nje prvi takav slučaj u kojem su izraelski vojnici na Facebooku objavljivali neprimjerene fotografije poniženih Palestinaca, no mnoge je podsjetio na slučajeve unazad nekoliko godina, na kojima su američki vojnici preko interneta razmjenjivali i objavljivali fotografije mučenja i sadističkog iživljavanja nad zarobljenim Iračanima u zatvoru Abu Ghraib.

Najnoviji postupak Eden Aberjil osudio je glasnogovornik Izraelske vojske kapetan Barak Raz, koji je izjavio da su fotografije sramotne te da grubo krše moral, etička pravila i profesionalne vrijednosti izraelske vojske. Raz smatra da bi vojnikinja trebala završiti na vojnom sudu, no mediji tvrde kako nije posve sigurno može li Aberjil odgovarati za ovaj postupak obzirom da više nije aktivna pripadnica vojske.   

Žestoka reakcija stigla je i sa strane palestinskih predstavnika. Glasnogovornik Palestinske uprave Ghassan Khatib oštro je osudio objavljivanje fotografija, rekavši kako one "potvrđuju bolest izraelske vojske i pokazuje  kako 43-godišnja okupacija Palestine djeluje na pripadnike izraelske vojske". "Ovo pokazuje mentalitet okupatora, koji se ponosi ponižavanjem Palestinaca. Izraelska je okupacija nepravedna, nemoralna i pokvarena", zaključio je Khatib.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.