Izraelski vojnici upucali nevinog Palestinca, zapovjednik osuđen na 10 dana zatvora

Ilustracija: EPA

IZRAEL je danas osudio vojnog zapovjednika na Zapadnoj obali na 10 dana vojnog zatvora nakon istrage o prošlotjednom ubojstvu palestinskog vozača za kojeg je utvrđeno da je nevin. Izraelska vojska priopćila je da su snage sigurnosti stacionirane u izraelskom naselju Rimonim, istočno od Jeruzalema, primile dojave o pucnjavi u tom području i da su nešto kasnije uočile palestinsko vozilo kako bježi s mjesta događaja.

Izraelske snage su otvorile vatru na automobil Palestinca, pogodivši i ranivši vozača. Vojska ga je uhitila i odvela u bolnicu na liječenje prije nego što je pušten sljedeći dan. Izraelska vojna istraga utvrdila je da je pucnjava rezultat pogreške vojnika. "Ovo je ozbiljan incident u kojem su snage postupale protivno procedurama", priopćila je vojska, objavivši da je zapovjednik snaga osuđen na 10 dana vojnog zatvora.

Palestinski mediji identificirali su vozača kao 22-godišnjeg Mazena Samrata iz sela u blizini palestinskog grada Jerihona, piše Associated Press. Grupe za zaštitu ljudskih prava i drugi kritičari optužuju izraelske vojnike i policajce da su "prebrzi na okidaču", posebno poslije nedavnog vala napada Palestinaca. 

Desničari burno reagirali na kaznu

Primijetili su da izraelske vojne istrage o optužbama za zločine počinjene protiv Palestinaca rijetko dovode do kaznenih progona na Zapadnoj obali. Prema izraelskoj skupini za ljudska prava Yesh Din, od 248 istraga o slučajevima nanošenja štete Palestincima koje je otvorila izraelska vojska na Zapadnoj obali između 2017. i 2021. podignuto je samo 11 optužnica. 

Tijekom tog razdoblja bilo je više od 1200 pritužbi na nedjela izraelskih snaga, što znači da su službenici procesuirali 0.87% slučajeva, izvijestio je Yesh Din. Kažnjavanje izraelskih vojnika pokreće mnoštvo škakljivih političkih pitanja u zemlji koja ima obveznu vojnu službu za većinu židovskih muškaraca. 

Desničarski zastupnici ljutito su reagirali na kaznu zapovjedniku. "Probudite me i recite mi da je to ružan san", napisala je Tally Gotliv, zastupnica iz stranke Likud premijera Benjamina Netanyahua. Poručila je kako je zapovjednik "kažnjen jer je bio heroj".

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.