Novo dno pravosuđa: Izrešetali dečka i bacili ga u bunar - na slobodi će biti s 27 godina

Foto: Index/Pixsell/Ivo Čagalj

DA JE oslobađajuća presuda Tomislavu Horvatinčiću samo kap u moru sramotnih odluka hrvatskog pravosuđa, pokazuje i današnja presuda za pokušaj ubojstva 20-godišnjeg Matka M. iz Kaštela.

Podsjetimo, za pokušaj ubojstva Matka M. danas su u Splitu osuđeni Vito Matijaš i Ivan Kelam, obojica 22-godišnjaci. Njih dvojica su početkom godine oteli Matka M. te ga odvezli u Vrsine kod Marine. Tamo su u njega ispalili pet hitaca iz pištolja te ga potom ubacili u bunar za stoku. Konkretno, pucali su mu u prsa, oba koljena i obje ruke, a potom ga gurnuli u bunar dubok oko tri metra.

Matko M. preživio je pukim slučajem, jer ga je sutradan u bunaru spazio prolaznik.

Pokušali svirepo ubiti mladića, bit će na slobodi s 27 godina


Ponovimo - dva mladića od samo 22 godine oteli su dvije godine mlađeg dečka, ispalili u njega više metaka, nakon čega su ga hladnokrvno bacili u bunar za stoku. Očito je da nisu očekivali da će preživjeti. Iako je i sam sudac Slavko Lozina (na slici) prilikom izricanja presude ustvrdio da Matko M. ne bi preživio pokušaj ubojstva da ga nije našao prolaznik, zapanjuje činjenica da je dvojici manijaka određena kazna od samo pet godina zatvora.

Tako će mladići koji su na najsvirepiji način pokušali ubiti dečka od 20 godina biti na slobodi sa samo 27 godina.

Kako to već obično biva u Hrvatskoj, sud je našao svu silu olakotnih okolnosti Viti Matijašu i Ivanu Kelamu. Jedna od njih je činjenica da su priznali nedjelo i tako, da citiramo suca Lozinu, "skratili postupak". Olakšavanje posla sudu tako je, iz nekog razloga, olakotna okolnost za dvojac koji je pukim slučajem izbjegao suđenje za ubojstvo.

Da stvar bude još gora, Matijaš i Kelam, unatoč priznanju krivnje, nisu htjeli odgovarati na pitanja pa je tako motiv ovog stravičnog zločina ostao nerazjašnjen. Unatoč tomu, sudac Slavko Lozina odlučio je nasilnom dvojcu odrezati minimalnu kaznu. Dva mladića koja su svirepo pokušala ubiti dečka od 20 godina bit će na slobodi i, kako se to lijepo kaže, "rehabilitirani" u dobi od tek 27 godina.

Pravosuđe je najveći problem Hrvatske


Tako se još jednom potvrdilo da je pravosuđe uvjerljivo najveći problem u Republici Hrvatskoj. Naime, bez pravne sigurnosti, bez osjećaja da se pravda može istjerati na mjestu koje je predviđeno upravo za to, povjerenje u sustav dramatično pada i ulazimo u zonu apatije, u kojoj hrvatsko društvo tavori već godinama.

Izostanak pravednih, pravodobnih i pravomoćnih presuda za najteže slučajeve korupcije i organiziranog kriminala, govori sve što morate znati o hrvatskom pravosuđu. Čak i kad do presuda za teška kaznena djela dođe u relativno kratkom vremenu, kao što je bio slučaj s gore navedenim pokušajem ubojstva, one su takve da kod zločinaca mogu izvući tek osmijeh na lice, odnosno suze u očima žrtava i njihovih obitelji.


 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.