Izvor za Index: I Penava i Radić su u panici pred sutrašnje izbore

Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL - Zeljko Lukunic/PIXSELL - wiki

Domovinski pokret - stranka koja je postigla solidan uspjeh na izborima te, na nezadovoljstvo mnogih svojih članova, s HDZ-om, protiv kojeg su mjesecima govorili u javnosti, potpisala koalicijski sporazum o sastavljanju vlade - već je neko vrijeme poprilično uzdrmana.

Poslije izbora, kad su DP najviše napadali i osuđivali upravo članovi, na vidjelo su počeli izlaziti i drugi problemi ove stranke, a sve je kulminiralo prijevremenim unutarstranačkim izborima za novo predsjedništvo koji će se odviti sutra. 

S jedne strane kandidat je trenutni predsjednik DP-a Ivan Penava, koji je i sazvao ove prijevremene izbore iako su se redovni trebali održati početkom iduće godine. S druge strane kandidat je Mario Radić, koji je sa svojim pristašama ogorčen vremenskom ograničenošću do izbora, ali i nemogućnošću da tijekom izbornog procesa budu prisutni i promatrači. 

Njihovi kandidati za zamjenike Stipo Mlinarić Ćipe (Penava) te Igor Peternel (Radić) također ne štede riječi pri međusobnim prozivkama, a Peternel je danas zaprijetio, kazavši da troje ili četvero zastupnika više neće podržavati vladu ako sutra ne bude promatrača izbornog procesa.

I jedni i drugi su, barem kada se pojavljuju u javnosti, uvjereni u pobjedu. Ipak, kako Index doznaje od osobe bliske visokim krugovima DP-a, paničari se i s jedne i s druge strane, a raspored glasova 103 delegata koji će se sutra morati opredijeliti za jednu od ove dvije stranačke struje mogao bi, prema tvrdnji našeg izvora, biti poprilično gust.

Izvor: Bit će zanimljivo vidjeti reakcije na rezultate glasanja

Pouzdani izvor blizak visokim krugovima Domovinskog pokreta s kojim smo razgovarali kazao nam je da je stranka duboko podijeljena te da sve više ljudi, u prvom redu oni koji nisu dobili očekivane izvršne funkcije, daje podršku Mariju Radiću. S druge strane, kaže kako su na Penavinoj strani branitelji te članovi stranke iz Vukovara.

"U izbornom povjerenstvu DP-a je petero ljudi i svi oni su Penavina struja. S njim idu po terenu i lobiraju za njega. Normalno je da Radić traži promatrače pri brojanju glasova. Međutim, sam Josip Dabro je rekao da bi, prema Statutu stranke, u slučaju mogućih promatrača glasova, izbori mogli pasti na Upravnom sudu, što nikako nema smisla.

Najnormalnija demokratska procedura bi bila da Radić traži da netko njegov prebroji te glasove i uvjeri se u njihovu točnost. Zbog toga će biti jako zanimljivo vidjeti okupljene i s Penavine i s Radićeve strane kada se budu čitali rezultati glasanja", kazao nam je.

Kaže i kako Penavina strana Radiću predlaže javno glasanje, odnosno podizanje ruke, no napominje da time Penava želi uvidjeti tko je zapravo na njegovoj strani, a tko samo govori da je. 

Mlinarić i Penava; Foto: Josip Mikačić/PIXSELL 

Obje strane u panici

Kaže kako i Penava i Radić računaju na određeni broj glasova, a da Penava, od 103 glasa ukupno, računa na njih 60 do 65.

"Međutim, i Radić je imao kampanju na terenu po cijeloj Hrvatskoj, gdje je tražio nezadovoljnike Penavom, Dabrom i Ćipeom u svakoj županijskoj organizaciji te ih pokušavao pridobiti na svoju stranu. Realno, većina članova Domovinskog pokreta su nezadovoljnici, svi gledaju pragmatično, odnosno koja će strana pobijediti i kome će se prikloniti.

Radić je pronašao nezadovoljnike u Penavinoj struji i sad je Penava u panici. Sad to više nije 60 do 65 glasova na koje je računao, već je sve izvjesnije da bi glasovi mogli biti podijeljeni pola-pola.

Panika je i s jedne i s druge strane i sutra bi mogao nastati cirkus. I Penava i Radić će sutra sa sobom dovesti između sto i dvjesto ljudi. Pitanje je kakve će biti reakcije kada se pročitaju rezultati glasanja. Vjerujem da će, u slučaju gubitka izbora, Radić tvrditi da je došlo do manipulacije glasovima te da će pozvati na ponavljanje izbora", rečeno je Indexu.

"Nebitno je tko će dobiti više glasova. Pobjednik je HDZ"

Uz to, ispričao nam je kako se nezadovoljstvo članova Domovinskog pokreta samo gomila nakon što je vodstvo stranke sazvalo vladu zajedno s HDZ-om koji su mjesecima prije kritizirali. Kaže da su zato jednako odgovorni i Penava i Radić i da je to ostalim članovima stranke poprilično jasno.

"Kako god se sve odvije sutra, na koncu će biti nebitno tko je dobio najviše glasova. Pobjednik sutrašnjih izbora u Domovinskom pokretu bit će HDZ. I to je najveća sramota stranke. Njih se ionako ništa u saboru ne pita. Baš je njih HDZ pitao što misle o zakonu o porezu na nekretnine. Vodstvo DP-a se dodvorava HDZ-u kao da oni ne mogu bez HDZ-a, a ne kao da je obratno. I Penava i Radić se HDZ-u u javim diskursima ispričavaju i obećavaju da trzavice u stranci neće utjecati na vladu", kazano je Indexu.

"Vujnovac se okrenuo Penavi"

Izvor s kojim smo razgovarali kazao je kako se u Domovinskom pokretu nedavno dogodio vjerojatno ključan moment. Dugogodišnji saveznik Marija Radića, bogati poduzetnik Pavao Vujnovac, netom pred parlamentarne izbore shvatio je da Radić ne kontrolira stranku te se počeo okretati Penavi.

"Pavao Vujnovac je u jednom trenutku shvatio da Mario Radić više ne kontrolira situaciju u Domovinskom pokretu, pa je postepeno počeo svoje ideje i interese provoditi preko Penave. Vujnovac trenutno drži 36 posto dionica Pevexa, Radić i njegova firma imaju 17 posto, a Jurica Lovrinčević 23 posto.

Kontrolu nad tvrtkom ima onaj koji posjeduje 50 posto plus jednu dionicu. Dosad su to bili Vujnovac i Radić koji su zajedno imali 53 posto. No zbog Vujnovčeve promjene naklonosti, koja je sada usmjerena na Penavu, u stranci se sve više priča o tome da on pokušava istisnuti Radića iz Pevexa kako bi ga kontrolirao s Lovrinčevićem, s kojem bi zajedno imao 59 posto.

Zato je Radiću potrebna moć nad strankom, bez nje gubi i svoj poslovni utjecaj", kazao nam je izvor.

Vujnovac; Foto: Matija Habljak

"Penava je počeo hvaliti Fortenovu. To je dokaz"

Pričajući o tome kako je Penava prije deset dana na presici izjavio da je veliki uspjeh vlade, kako HDZ-a tako i Domovinskog pokreta, to što je Fortenova ostala u hrvatskim rukama, naš izvor kaže da je to dokaz da se Vujnovac okrenuo njemu.

"Određeni članovi stranke tad su primijetili da se počelo nešto mijenjati u odnosu Vujnovca i Radića, što je jako bitan faktor jer, čim Penava tako kreće mijenjati svoj diskurs, jasno je da je i on pao pod utjecaj Vujnovca.

Vujnovac gleda kako provući svoje ciljeve. Sada je to gospodarstvo, a sve može biti legalno ako pod svojom kontrolom ima članove stranke u DP-u, a posebno njenog predsjednika. Oni mogu utjecati na donošenje odluka koje bi išle u prilog Vujnovcu, a posebice oko pitanja i odluka koje bi moglo donositi Ministarstvo poljoprivrede. Vujnovac tu ima velike interese.

Nisam na strani ni jednog ni drugog, a velik broj članova stranke je razočaran još od njihove odluke da se priklone HDZ-u i s njim osnuju vladu. Ove prepirke su sramota i za njih i za stranku. Na koncu, i Penava i Radić Vujnovcu mogu reći 'ne', samo je pitanje žele li to", kazao nam je izvor.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.