Izvori iz južnoafričke vlade: Morat ćemo uhititi Putina ako dođe na sastanak BRICS-a

Foto: EPA

RUSKI predsjednik Vladimir Putin bi mogao biti uhićen ako dođe na sastanak BRICS-a u Južnoafričkoj Republici u kolovozu. Državne vlasti bi bile prisiljene pritvoriti ruskog čelnika jer je Međunarodni kazneni sud (ICC) izdao nalog za njegovo uhićenje u ožujku, potvrdili su izvori u nacionalnoj vladi za južnoafričke novine Sunday Times. 

Predsjednik JAR-a Cyril Ramaphosa je navodno osnovao posebno povjerenstvo koje je dobilo zadaću da ispita nalog za uhićenje. Povjerenstvo je utvrdilo kako Južnoafrička Republika neće imati drugog izbora nego uhititi Putina ako kroči nogom u tu zemlju.

Postoji mogućnost da Putin virtualno sudjeluje

"Nemamo mogućnosti ne uhititi Putina. Ako dođe ovamo, bit ćemo prisiljeni zadržati ga", poručio je vladin dužnosnik za Sunday Times. Očekivalo se da će ruski predsjednik prisustvovati summitu BRICS-a, iako ta informacija još uvijek nije potvrđena iz Kremlja, prenosi Independent.

Sunday Times piše kako postoji mogućnost da Putin virtualno prisustvuje razgovorima s drugim čelnicima. "Jedina opcija koju imamo je da (Putin) sudjeluje na summitu putem Teamsa ili Zooma iz Moskve", istaknuli su izvori iz vlade.