Jadranka Kosor s lopatom u ruci najavila otkaze u državnim firmama!

JADRANKA KOSOR danas se nakratko ostavila "krumpir salate" i primila se lopate. Premijerka je postavila simbolični kamen temeljac za gradnju sveučilišnog kampusa u Dubrovniku i najavila kako će početkom 2011. godine opet biti tu kako na obilježavanju završetka radova. Sveučilišni kampus, čija izgradnja počinje rekonstrukcijom starog bolničkog kompleksa na Boninovu, trebao bi biti završen za 18 mjeseci.

Projekt izgradnje kampusa koštat će 98 milijuna kuna, a tim novcem pokrit će se troškovi uređivanja stare zgrade bolnice kojoj treba temeljita restauracija i opremanje. Površina zgrade je 5600 kvadrata, građevinsko-obrtnički radovi koje će obaviti GP Dubrovnik ukupno će koštati 60 milijuna kuna.

Pelješki most ide dalje

"Vlada će nastaviti ulagati u znanost i obrazovanje", rekla je Kosor i dodala kako se nada da će do otvorenja sveučilišnog kampusa broj visokoobrazovanih ljudi u Hrvatskoj porasti za predviđenih 20 posto. Nakon ceremonije polaganja simboličnog kamena temeljca premijerka je razgovarala s županom Dubrovačko neretvanske županije Nikolom Dobroslavićem, s kojim je usuglasila da će se iz proračuna izdvojiti milijun kuna za ublažavanje posljedica tuče koja je početkom kolovoza poharala neretvansko područje.

No, elementarna nepogodna koja je oštetila poljoprivredu Dubrovačko neretvanske županije nije bila jedina tema razgovora. Našlo se vremena i za raspravu o županijskoj infrastrukturi, što naravno odmah povlači pitanje kontroverznog Pelješkog mosta. "Gradnja Pelješkog mosta će se nastaviti. Ona je samo odgođena dok se ne pronađu novi načini kreditiranja", rekla je Jadranka Kosor koja ipak ne zna što će se točno na jugu Hrvatske graditi i kada će se graditi. "Konkretne odluke donijet će se na idućoj sjednici Povjerenstva za izgradnju cesta", kaže Kosor upozoravajući kako je upravo ona na čelu tog povjerenstva.

Premijerka prijeti otkazima šefovima državnih firmi

Kosor se tijekom posjeta Dubrovniku osvrnula i na stanje u državnim firmama i zahtjeve sindikalnih čelnika da se odustane od smanjenja plaće za 10 posto. Ozren Matijašević, predsjednik HUS-a, danas je, podsjećamo, kazao kako bi Vladi bilo pametnije da ukine harač i smanji PDV s obzirom da je dvije trećine radnika u državnim firmama ionako ispodprosječno plaćeno. No, Kosor ističe da Vlada od te mjere neće odustati, a najavila je i otkaze za čelnike državnih firmi koji ne rade dobar posao.

"Vlada će se ovoga tjedna sastati s predsjednicima Nadzornih odbora državnih firmi i na tom ćemo sastanku ustanoviti provode li se planovi za racionalizaciju poslovanja. Svi oni koji ne mogu pratiti ritam ove Vlede, morat će otići", najavila je Kosor kažnjavanje onih koji nisu ozbiljno shvatili njenu direktivu o konačnom ukidanju nerada u državnim firmama.

Nikad više zbog bolnog koljena propustiti Kornate: Gradit će se prilazni put do mjesta tragedije

Kosor se dotakla teme i svog "bolnog koljena", koje ju je jučer spriječilo u posjetu Kornatu i odavanju počasti žrtvama tragedije koja se dogodila prije dvije godine. Premijerka je istaknula kako je ona počast vatrogascima odala dan ranije, ali domislila se načinu da u budućnosti olakša dolazak na Kornate Vladinim dužnosnicima koji bi, poput nje, mogli imati zdravstvenih problema: "Na idućoj ćemo sjednici Vlade pronaći sredstva za izgradnju prilaznog puta do mjesta na kojem su vatrogasci stradali".

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.