Jamajčanski radnici zbog napojnica tuže skijalište u kojem zimuju milijarderi

Screenshot: Yellowstone Club

TUŽITELJI Tasheka Bryan, Nicholas Douglas, Junior Harris, Stephaney Smith i Marcus Richards iz Jamajke podnijeli su tužbu protiv tvrtki Yellowstone Club Operations, LLC i Hospitality Staffing Solutions, LLC - zbog varanja, uzimanja obećanih napojnica i naplaćivanja naknada na koje nisu prethodno pristali.

Kako javlja Caribbean and Latin America News portal - radnici su se odlučili na tužbu jer smatraju da su prevareni za obećane napojnice i diskriminirani.

Popularno američko skijalište, koje često posjećuju milijarderi kao što su Mark Zuckerberg i Bill Gates, tužili su jamajčanski radnici koji su dovedeni preko radnih viza da bi odradili sezonski posao. 

U tužbi su naveli da su prevareni za obećane napojnice jer im je prilikom reklamiranja ponuđenih poslova navedeno da one mogu iznositi i do 600 dolara dnevno.

Skijalište "The Yellowstone Club" u Montani ugošćuje milijardere, a najčešća posluga su tzv. "djelatnici plavih ovratnika" koji obavljaju teži fizički posao. Jamajkanci koji su uputili tužbu ustvrdili su i da ih se u kompaniji tretiralo lošije nego ostale zaposlenike.

"Uvijek se možete vratiti na Jamajku", odgovarano im je najčešće na pritužbe u službi ljudskih resursa.

Zakidali strane radnike

Podsjetimo, SAD tvrtkama dozvoljava dopremanje 66 tisuća "djelatnika plavih ovratnika" (H-2B, s niskim vještinama), a ove godine ministarstvo domovinske sigurnosti dozvolilo je dodatan uvoz njih 15 tisuća. 

Jedan od tužitelja je naveo kako je osobno služio Zuckerberga, Gatesa, kao i milijardera Warrena Buffeta. 

Radnici su ustvrdili da su opljačkani jer su im uzete obećane napojnice, da su im pristojbe odbijene od plaće, na što nisu pristali ni usmeno niti pismeno, a navedeno je i da se naknade nisu davale kuharima iz Jamajke, kao što je običaj s domaćim kuharima. Također tvrde da ih se lošije tretiralo jer su crne boje kože. 

Yellowstone klub, također Skijalište Yellowstone, privatni je rezidencijalni klub, skijalište i golf igralište smješteno u državi Montana, SAD. Skijaški i golf klub Rocky Mountain nalazi se u istočnoj županiji Madison, sjeverozapadno od Nacionalnog parka Yellowstone. 

Članstvo se navodno plaća najmanje 250.000 dolara, plus trošak od 5 do 35 milijuna dolara za kuću na planini, plus godišnja naknada od oko 20.000 dolara. Zbog zadržavanja ekskluziviteta, članstvo je ograničeno na nešto više od 800 članova.

Kritičari programa H-2B viza također su dočekali radosno ovu tužbu, budući da tvrde da vizni program omogućava tvrtkama održavanje stalnog priljeva jeftinih stranih radnika, a kako bi se izbjeglo podizanje američkih plaća i zapošljavanje Amerikanaca u djelatnostima plavih ovratnika.


 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.